Kardinál Duka z Bruselu: Nyní potřebujeme poučený mezináboženský dialog

25.01.2015 15:49

Mezináboženský dialog je v nynější napjaté době v Evropě nutný, musí však být poučený. ČTK to dnes v Bruselu řekl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který byl v Belgii na několikadenní návštěvě. Zdůraznil, že ve chvíli, kdy spolu lidé různých názorů nemluví, pouze se zvyšuje napětí, které jednotlivé skupiny a jejich extrémní zastánci jen dál vyostřují.

Kardinál Duka z Bruselu: Nyní potřebujeme poučený mezináboženský dialog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

"V tomto smyslu si myslím, že mezináboženský dialog je nutný, ale musí být poučený. Ten náš v Česku je velmi nepoučený. Obě strany říkají věci, u nichž člověk, který zná islám a zná křesťanství ví, že se absolutně míjí," poznamenal Duka. V souvislosti s nynější konfrontací je podle něj třeba zamýšlet se třeba nad mírou, po kterou je možné střetávání různých kultur. "To bezesporu od státní správy a politiků vyžaduje určité hledání řešení," zdůraznil kardinál.

Nejhorší smrt je smrt z vyděšení

Belgii navštívil krátce poté, co místní bezpečnostní síly zasáhly proti skupinám islamistických radikálů. Zásah, při němž bezpečnostní síly zabily dva mladé muže, radikalizované navrátilce ze syrské války, následoval po teroristickém útoku v Paříži. Vyvraždění části redakce satirického časopisu Charlie Hebdo dvěma radikálními islamisty s francouzským občanstvím vyvolalo ve Francii i v celé Evropě rozsáhlou vlnu solidarity, ale také strach z muslimských spoluobčanů či přistěhovalců a útoky na ně.

"Nejhorší smrt je smrt z vyděšení. Bát se by nebylo namístě," řekl Duka. Pařížský teroristický čin, který už dříve jednoznačně odsoudil, dnes Duka opět označil za neadekvátní a nehumánní reakci. "Nyní ale nemůžeme také vyloučit, že by nemohlo dojít zase k určitým extrémním a nehumánním způsobům řešení ze strany extremistů, ať už z vypjatého nacionalismu či rasistického postoje," varoval. Podotkl, že nechce soudit příkře, neboť podobné postoje zastávají velmi často mladí lidé, "kteří naslouchají slovům".

Potřeba dialogu odlišných kultur

"Jedním z nejzákladnějších témat debaty musí být otázka svobody slova a slovo a jeho účinek," myslí si kardinál. Tendence některých proudů v islámu ale podle něj nejsou jen slovní či misijní a v takovém případě proto nesmí být podceňovány ani bezpečnostní či vojenské otázky, podotkl Duka.

Vedle náboženského dialogu podle kardinála v současné situaci existuje také potřeba dialogu odlišných kultur, různých civilizací i nutnost postavit se reálně existujícím sociálním problémům. Duka se zmínil o otázce demografického vývoje, kterou některé západní společnosti rozhodly řešit otevřením náruče imigrantům z nejrůznějších zemí. "To není snadné řešení. Kdyby se na to díval jen ekonom, tak je to mnohonásobně dražší řešení než nová populace," poznamenal. Je tak podle něj potřeba vážně přemýšlet a přistupovat k tomu, aby se přicházející lidé mohli postupně začleňovat.

Duka zároveň varoval před vytvářením ghett. Připomněl středověká ghetta židovská, která měla původně zajistit autonomii věřících, nakonec ale znamenala především izolaci této menšiny. "A teď jsme svědky, že jsme tuto chybu zopakovali," poznamenal kardinál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…