Kardinál Vlk: Neslýchaná hrubost a diskriminace, že nám Zeman nechce dát dům na Hradě. Dejme to k soudu

19.08.2014 9:27

Do ostré kritiky prezidenta Miloše Zemana se na svých webových stránkách pustil kardinál Miloslav Vlk. Vadí mu, že prezident odmítá katolické církvi vydat Mladotův dům. Kardinál poukazuje na rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého dotyčná nemovitost českému státu nepatří.

Kardinál Vlk: Neslýchaná hrubost a diskriminace, že nám Zeman nechce dát dům na Hradě. Dejme to k soudu
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Podle Vlka Ústavní soud ve svém nálezu uvádí, že „vládní nařízení č. 54/1955 Sb. nemohlo být platným právním titulem pro převod předmětných nemovitostí na stát“. „Takže panu prezidentovi Mladotův dům nepatří! Pokud o něm chce rozhodovat způsobem, jak ve své zprávě z 15. srpna uvádí ČTK, pak je to hrubý projev arogance moci,“ domnívá se kardinál.

Celé vyjádření kardinála Vlka ZDE.

Pozastavuje se i nad tím, že Zeman je ochoten církvi vrátit dva objekty na Hradě, a to Jiřský klášter a Nové proboštství. Tyto nemovitosti podle Vlka nechal stát, tedy i Hrad, zpustnout a zničit takovým způsobem, že dnes „vyžadují miliardové investice, na které stát prostě nemá“, jak řekl prezident Zeman.

Zemanova podmínka je hrubost

To, že zmíněné dvě nemovitosti je prezident ochoten vrátit s podmínkou, „že se církev veřejně zaváže, že tyto opravy uskuteční“, považuje Vlk za hrubost. „Nechají to zpustnout a v takovémto stavu, ještě s takovou podmínkou, jsou ,ochotni to laskavě' vrátit. Takovýto styl a způsob omezování práva a svobod církve nám silně připomíná neblahé minulé doby, kdy ,strana a vláda' stály nad zákonem,“ rozčiluje se kardinál s tím, že když prezident nechce vrátit Mladotův dům, který Hradu stejně podle výše citovaného usnesení ÚS nepatří a který je v pořádku, je to rovněž nevídaná hrubost.

Na podzim má Zeman jednat o celé věci s kardinálem Dukou, Vlk se ale domnívá, že lepší by bylo „předem se rovnou zeptat na stav věci u Ústavního soudu“.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…