Kardinál Vlk: Novináři z Charlie Hebdo si svobodu slova představovali tak, že mohou pošlapávat svaté hodnoty druhých

17.01.2015 10:57

Pod tíhou posledních událostí v Paříži, kde rukou teroristů zemřelo 17 lidí, píše kardinál Vlk o svobodě slova, ale zároveň o svobodě jako takové. V komentáři pro MF Dnes poukazuje mimo jiné na práva nenarozených dětí a tvrdí: "Každé zneužívání svobody k útoku na druhé je vlastně duchovní agrese, teroristický čin."

Kardinál Vlk: Novináři z Charlie Hebdo si svobodu slova představovali tak, že mohou pošlapávat svaté hodnoty druhých
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

"Krvavý masakr v Paříži nám odhalil, jak rozdílně mohou lidé vnímat otázku svobody. Jenže musíme začít u sebe, i v Evropě bývá mnohdy pošlapávána, třeba v otázce práv nenarozených dětí,“ začíná svůj komentář Miroslav Vlk.

"Rokuje se o svobodě slova, o principech demokracie, o euroatlantické identitě. Ozývají se výzvy k obraně evropských hodnot naší společnosti. Šířením islámu na starém kontinentu se střetávají dvě kultury – jedna, která zůstává svým stylem a úrovní někde ve středověku, se v Evropě setkává s prostředím rozvinutých práv a svobod,“ uvádí dále Vlk s tím, že on se chce zastavit u toho, jak je kultura lidských práv a svobod respektována uvnitř naší společnosti.

"V minulosti tu byly určité nepsané duchovní a morální zásady, na nichž stojí demokracie a které praxi svobody a lidských práv poněkud vymezovaly. Toto kulturní podhoubí a mnohé z těchto zásad se však v moderní době pozvolna rozpadly,“ domnívá se duchovní.

"I v naší společnosti občas dojde k tragickému porušování svobod a práv druhých lidí. Je patrné, že Listina základních práv a svobod postrádá doplnění listinou základních lidských povinností, poněvadž kodex práv a svobod zůstává jistým způsobem neúplný a torzovitý,“ míní Vlk.

 "Morální zásady a zvyklosti se tu nedodržují a člověk si často nárokuje svobodu nerespektovat ty principy, na kterých naše kultura vyrostla. Na papíře máme např. Chartu práv dítěte, ale v praxi se velmi často bezbrannému nenarozenému dítěti právo na život nepřiznává. A nejen mravní zásady, ale i běžná společenská pravidla nejsou respektována,“ upozorňuje Vlk.

Svoboda slova není urážení a pošlapávání svatých hodnot

"Svobodu slova si novináři z Charlie Hebdo, a mezi nimi zvláště někteří antiklerikální ateisté, představovali tak, že mohou bezohledně, 'svobodně' hrubě urážet a pošlapávat svaté hodnoty druhých. A pletli si kritiku s nastaveným zrcadlem, které nedostatky člověka může pomáhat odstraňovat, a karikaturu se svévolným, hrubým a bezohledným pošlapáváním toho, co je druhým svaté. A to nejen v islámu, ale i u jiných náboženství. Například hnusné pošlapávání křesťanského tajemství Trojice. Proto kterýsi novinář poznamenal, že si svým stylem práce 'koledovali' o to, co se stalo,“ napsal v MF Dnes kardinál Vlk.

Svoboda je podle Vlka základním rysem každého člověka, s ní se rodí a ona tvoří jeho důstojnost. "Svoboda je naše vnitřní mohutnost, zaměřená k tomu, abychom o to usilovali, a tak se opravdu stávali člověkem. Schopnost svobody je nám tedy dána a má být rozvíjena a dobře užívána, aby člověk dosáhl svého určení, aby byl spokojen a šťasten. Každé zneužívání svobody k útoku na druhé je vlastně duchovní agrese, teroristický čin,“ zdůrazňuje kardinál Vlk meze svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…