Kardinál Vlk se ohradil proti „hlasu lidu"

24.04.2014 14:14

Kardinál Miloslav Vlk, někdejší český primas a pražský arcibiskup, reagoval na svých webových stránkách na text, uveřejněný začátkem dubna na ParlamentníchListech.cz. Zaujala jej zpráva o průzkumu agentury SANEP, který ukazoval značně negativní vztah veřejnosti k církevním restitucím. Podle kardinála je to stejný „hlas lidu“, který v padesátých letech posílal na popraviště politicky nepohodlné lidi.

Kardinál Vlk se ohradil proti „hlasu lidu"
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Zpráva ParlamentníchListů.cz informovala o výsledcích průzkumu, ze kterého mimo jiné vyplynulo, že tři čtvrtiny dotázaných by preferovaly změnu současné podoby vyrovnání s církvemi, a více než tři pětiny vyjádřily obavu, že církve nedodrží svůj slib informovat věrohodně o svém majetku.

Po shrnutí všech výsledků průzkumu ParlamentníListy.cz ve zprávě ocitovaly hodnocení samotné agentury, že většinová populace s církevními restitucemi jednoznačně nesouhlasí a chtěla by změnit zejména jejich majetkové parametry.  

Kardinál Vlk se na svém blogu následně rozčílil zejména nad titulkem „Hlas lidu, který církve nepotěší". Vlk zavzpomínal, jak v padesátých letech zmanipulovaný „hlas lidu“ vyzýval k zabíjení „špionů“, čehož režim využíval k popravám nevinných lidí, kteří mu byli politicky nepohodlní.

Celý text kardinála Vlka ZDE.

Zpráva o průzkumu prý kardinálovi tyto praktiky „až příliš připomíná“. Úroveň argumentace prý až příliš připomíná ty, kteří stále mluví v duchu praktik z padesátých let, například poslankyni Martu Semelovou.

Kardinálovi vadí zejména základní princip, kdy je otázka restitucí posuzována podle toho, kolik lidí ji podporuje. „Demokratické ústavní právo se tu posuzuje podle toho, jestli členů církve je hodně, nebo málo,“ stěžuje si.

Politické strany a další lidé zodpovědní za společnost by se podle něj měli starat o to, aby lidé byli vychováváni v duchu základních demokratických hodnot. Například prý toho, aby ústavní právo církví nebylo nazýváno „bažením po majetku“, jak o něm mluví dokonce i někteří poslanci demokratických stran.

„Lidi s takovýmto způsobem myšlení je nebezpečné volit!“ uzavírá kardinál Vlk svou polemiku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…