Kardinál Vlk vyzývá k návratu ke kořenům. Vánoce se prý staly svátkem byznysu

06.12.2014 14:57

Kardinál Miloslav Vlk v komentáři sobotních Lidových novin zpřítomňuje slova papeže Františka o potřebě návratu ke kořenům Evropy, která pronesl ve Štrasburku. Zdůrazňuje, že zatímco nyní jsou Vánoce téměř výlučně svátky byznysu, původně bylo jejich poselství hlubší.

Kardinál Vlk vyzývá k návratu ke kořenům. Vánoce se prý staly svátkem byznysu
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Adventní čas je dobou usebrání pro křesťany, ale životní styl mu nepřeje. Podle kardinála Miloslava Vlka se v posledních letech stávají Vánoce svátkem byznysu. „Vánoce, Vánoce přicházejí se v obchodech ozývá z reproduktorů už od podzimu. Marketing spěchá, konkurence ho žene… Supermarkety se předhánějí ve výzdobě a v reklamě, aby co nejdřív zachytily ty, kdo pro konzumní Vánoce shánějí příslušnou náplň,“ konstatuje církevní hodnostář.

Miloslav Vlk však upozorňuje na to, že lidé si už přejí většinou jen e-mailem a přání se vyprazdňují. „Vánoční přání, která si naši předkové vzájemně posílali a při osobních setkáních ve vánočních dnech vyslovovali, měla však tehdy hlubší obsah,“ konstatuje kardinál.

Tím obsahem byla podle kardinála radostná zpráva: Bůh v Ježíši Kristu přišel z věčnosti, ze „světa“, kde neběží čas a kde se nestárne, aby člověku v jeho „světě“, omezeném časem a prostorem, byl blízko, zpřítomňuje křesťanskou víru Vlk.

Nebojme se návratu ke křesťanství

Advent pak byl očekáváním Mesiáše. Kardinál Vlk pak ve svém komentáři v MF Dnes osvětluje mnohé z křesťanských tradic a odkazuje ke slovům současného papeže Františka.

Když byl na návštěvě EU, tak ve Štrasburku mluvil o potřebě návratu ke kořenům Evropy. „Vyzval k tomu, aby národy neměly strach z návratu ke křesťanství,“ říká kardinál a zdůrazňuje, že papež vyzval i k tomu, abychom vzali na vědomí své dějiny a své kořeny.

„I Vánoce se svým obsahem a poselstvím jsou součástí tohoto dědictví, které křesťanství přináší, především ve zdůraznění lidské důstojnosti vyplývající z toho, že každý člověk je tvorem Božím a Kristus přišel, aby svůj život s lidmi spojil, aby jim byl blízko…“

Kardinál Miloslav Vlk ve svém komentáři v LN vyslovil přání, aby nás Vánoce naplnily vědomím naší lidské důstojnosti…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…