Kardinála Vlka pobouřily nápady vlády na změny v restitucích: Je to totalita a plíživý socialismus

11.02.2014 10:46

Návrhy ČSSD a hnutí ANO na snížení náhrad, vyplácených v rámci vyrovnání státu s církvemi, rozčílily bývalého prvního muže českých katolíků, kardinála Miroslava Vlka. Církve by podle něj měly důsledně trvat na dodržení platného zákona.

Kardinála Vlka pobouřily nápady vlády na změny v restitucích: Je to totalita a plíživý socialismus
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

„Sociální demokraté zacházejí často se zákony libovolně, jak se jim to hodí. Takoví partneři jsou nespolehliví a je těžko s nimi jednat,“ uvedl kardinál. Církve by podle něj mohly uvažovat, zda za určitých podmínek nepřistoupit k některým úpravám, principiálně by ale mělo platit, že platný zákon se dodržuje.

Za Topolánkovy vlády podle něj komise, ve které byli i sociální demokraté, zadala přezkoumání ekonomických parametrů zákona „ekonomům světové úrovně“. Právě z jejich čísel potom vycházel návrh, prosazený Nečasovou vládou.      

Kardinál dále připomněl, že tito experti spočítali, že za mnohaleté užívání navraceného majetku by měl stát církvím zaplatit nájem 168 miliard. O této položce se doposud církev vůbec nezmiňovala, nyní, když se objevují tlaky na slevu z částky náhrad, by je však prý měla minimálně připomenout.   

Vlkovi se rovněž nepozdává nápad obou stran, že by církev měla být zavázána, jak s navráceným majetkem nakládat. „Připomínám těm, kdo takové nápady mají, že jsou to klasické totalitní praktiky, které bezostyšně porušují demokratické principy naší společnosti, protože porušují ústavní právo na nerušené vlastnictví,“ vzkazuje kardinál. Sám prý takové praktiky nazývá „plíživým socialismem“.

A nápady, že by o restitučním zákonu mělo zpětně rozhodovat referendum, jsou podle něj už vyloženě totalitní.

Vlka rovněž pobouřil návrh, že by termín vydávání majetku měl být prodloužen o půl roku. Kardinál upozorňuje, že tento průtah může mít vyloženě zištné motivy. Stát má totiž z církevního majetku roční zisk 1,4 miliardy, za půl roku odkladu by mu tak církevní majetek navíc vynesl 700 miliard.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…