Kardinála Vlka rozčílila dohoda Duky se Zemanem o převodu nemovitostí. Církev prý měla dostat mnohem více...

16.07.2015 18:06

Podmínky memoranda o převedení dvou nemovitostí na Hradě církvi, které dnes podepsali prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, jsou podle kardinála Miloslava Vlka protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Kardinála Vlka rozčílila dohoda Duky se Zemanem o převodu nemovitostí. Církev prý měla dostat mnohem více...
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Církev má podle memoranda dostat zpět Jiřský klášter a Nové probošství, na oplátku se ale vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Navíc se zaváže, že obě nemovitosti do pěti let opraví.

Právě tyto aspekty dohody Vlkovi nejvíce vadí. "Já mám na mysli to, že zákon o restitucích nestanoví žádné takové podmínky, jako že nabyvatel musí objekt opravit, nebo že nesmí žádat další objekt, na který má ze zákona právo. Takové podmínky jsou protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy," uvedl kardinál.

Kritika restitucí byla už v minulosti

Vlk některé aspekty církevních restitucí kritizoval už v minulosti. Tvrdil například, že církev porušila vlastní předpisy, když se dostatečně nepostavila proti tomu, aby zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi přijatý v roce 2012 výslovně vyloučil svatovítskou katedrálu z restitucí. "Když strana církevní, zodpovědná za majetek zjistila, že v zákoně je onen přílepek, a nic proti tomu neudělala... porušila povinnost využít využití všech dostupných právních prostředků za účelem znovunabytí církevního majetku," napsal tehdy Vlk.

Dříve kritizoval také dohodu o společné správě katedrály svatého Víta, kterou v květnu 2010 podepsali jeho nástupce v úřadu pražského arcibiskupa Duka a tehdejší prezident Václav Klaus. Duka ovšem uvedl, že za dohodou mezi arcibiskupstvím a Hradem o společné správě katedrály pevně stojí. 

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky. 

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …