Karel Pacner: Vyčůránci, tohle vás čeká. Já nad vámi brečet nebudu. Levičáci, pozor

09.04.2020 14:20

Publicista Karel Pacner má za to, že čínský koronavirus změní svět. Jen naivní člověk si může myslet, že se za pár týdnů všechno vrátí k nornálu, jak si ho pamatujeme např. z října 2019. Čínský koronavirus svět změní a zkušený publicista, který ve svých 84 letech zažil už leccos, zapřemýšlel nad tím, jak se promění. Tak či onak bychom prý měli vědět, že přijdou horší časy.

Karel Pacner: Vyčůránci, tohle vás čeká. Já nad vámi brečet nebudu. Levičáci, pozor
Foto: Repro Youtube
Popisek: Publicista Karel Pacner

Ve svých 84 letech už ledacos zažil, tak si jako absolvent VŠE dovolil zamyslet se nad tím, co přijde. „Čínská chřipka zasáhla celý svět takovým drtivým způsobem, jaký lidstvo v moderní době nepoznalo. Možná bychom ji mohli přirovnat k pandemiím moru a jiných nemocí ve středověku, ale chybí nám srovnatelná data. Dobře už bylo – píšu na Facebook ke steskům lidí, že třeba rok či dva nevyjedou za hranice. Buď na to nebudou mít, anebo naši evropští sousedi zůstanou nadále ve zdravotní karanténě. Ale lidé si to neuvědomují, pořád si myslí, že se vrátí do starého světa,“ kroutil hlavou Pacner.

Ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí říkají, že nezaměstnanost zatím nijak dramaticky  neroste. Jenže skutečnost je taková, že propouštění možná teprve přijde, až podnikatelům dojdou všechny jejich rezervy.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
„Už nyní se u nás zvyšuje nezaměstnanost – propouštějí velké podniky včetně železáren, cestovek, dopraváků, restaurací a hotelů. Na dlažbě se ocitají i vysoce postavení manažeři, kteří si nic takového nedokázali představit. Tisíce drobných živnostníků, kteří žili ze dne na den, své živnosti odhlásili a přihlásili se jako nezaměstnaní na úřadech práce. Podle průzkumu Hospodářské komory se čtvrtina firem blíží k likvidaci, tři čtvrtě omezily provoz, čtvrtina ho zastavila. Nejvíc je ohrožený cestovní ruch a gastronomie. Třetina firem přestala platit své účty v termínu, postihlo to 40 % restaurací. V červnu chce propouštět 26 % podniků a 40 % restaurací. Stavební podniky nabírají nové lidi na fyzickou práci, která však úředníkům nevyhovuje,“ upozornil publicista.

„Nejhůř jsou na tom lidé bez stálého zaměstnání, kteří těžili z toho, že jako brigádníci si vydělají víc, a jindy pracovali načerno, aniž by odváděli odvody státu. Nemyslím, že bych nad těmi vyčuránky brečel,“ pokračoval.

Jedním dechem dodal, že se vláda tváří, že podává živnostníkům a firmám pomocnou ruku, ale podle Pacnera je skutečnost taková, že živnostníci a drobní podnikatelé dostanou jen malou pomoc. Stát pomůže, jak upozornila řada komentátorů a Pacner jejich myšlenku zopakoval, především velkým firmám. Pokud by bylo na něm, doporučil by vládě pomoct především firmám, u kterých lze odhadnout, že by mohly vyrábět cokoli s vyšší přidanou hodnotou. Takovou podporu ze strany státu ale nevidí.

Klíčovou roli prý v příštích letech bude hrát ekonomický nacionalismus.

„Předně začne deglobalizace – to tady ještě nebylo. Státy a podniky postupně stáhnou všechny své výroby z Číny. Zavládne snaha po soběstačnosti. To znamená, že výroba všech součástek do elektroniky, aut, stejně jako léky a zdravotnické pomůcky se vrátí na Západ. Seznam tzv. strategických výrobků se značně rozšíří. Tento proces ekonomického nacionalismu, jak ho nazval britský Financial Times, se protáhne na mnoho let. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že ‚je třeba chránit evropské společnosti před zahraničním převzetím či vlivem‘. Myslela tím před USA a Čínou,“ upozornil Pacner.

To s sebou podle publicisty ponese zdražování, protože obyvatelé Západu se jen těžko spokojí s platy, jaké dostávali čínští dělníci. I u nás vznikne více skladových hal, ve který se budou muset ukládat dříve dovážené díly. A Čínu by celý proces mohl ohrozit natolik, že v této zemi podle Pacnera mohou přijít nepokoje.

Moc Číny by mohla poklesnout, protože lidé si budou pamatovat, že koronavirus přišel právě z Číny a do světa se rozšířil právě proto, že čínští politici o pandemii nikoli krátkou dobu lhali. Na to ostatní části světa nezapomenou.

„Ekonomika Západu se promění. Ve všech zemích se zvedne národní cítění, národovecké strany by se mohly zresuscitovat natolik, že usednou do vládních křesel. Levice upadne do nicoty, ideologie ztratí význam,“ odhadl Pacner.

„Po skončení koronavirové války se pustí školy, úřady a podniky do hodnocení systémů home office a home school. Pravidla pro domácí práci a domácí školu patrně zpřesní a polidští, aby se staly pevnou součástí života. Určitě to změní způsob rodinného života, budou zapotřebí větší byty, na druhé straně menší kanceláře. Omezí se cestování do zaměstnání a do školy, sníží se spotřeba energie. Omezí se jízdy osobními auty, opadne i veřejná doprava. Zdraží kultura a turistika, bude na ně mít peníze méně zájemců – přibude nezaměstnaných umělců a divadelníků,“ pokračoval Pacner.

To by mohlo také znamenat, že stát konečně projde nezbytnou elektronizací a lidé si budou moct vyřídit řadu věcí, aniž by museli na úřad dojít osobně.

Dá se však také předpokládat, že spousta lidí tyto změny ponese těžce a naroste počet pacientů, kteří budou chodit k psychiatrovi. Řada lidí se také bude více spoléhat na stát a politikům zachutná pocit, jaký zažívají dnes, že mají větší moc než dřív. Po skončení krize se svolením lidu.

A především bychom prý všichni měli vědět, že dobře už bylo, teď přijdou zase horší časy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…