Karel Schwarzenberg: Česká hysterie z uprchlíků je projevem malosti

31.10.2015 13:55

Hysterie z přílivu uprchlíků patrná v Česku je podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga projevem české zamindrákovanosti a malosti, za kterou se stydí. Schwarzenberg to řekl dnes v Praze na konferenci Česko v éře globalizace. Nepřímo reagoval také na slova prezidenta Miloše Zemana, který nedávno mluvil o tom, že uprchlíci v Česku nebudou respektovat zákony a zavedou islámské právo šaría.

Karel Schwarzenberg: Česká hysterie z uprchlíků je projevem malosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg na úvod konference hovořil o tom, že se v Česku v poslední době projevuje strach a pocit méněcennosti, i když do země dorazil jen minimální počet uprchlíků ve srovnání s dalšími státy osmadvacítky. Zmínil také obavy některých politiků z toho, jestli do Česka neproniknou islámští teroristé nebo zde nebude zavedeno islámské právo.

"Když někdo je trošku odlišné barvy nebo po staletí už se přiklonil k islámu, tak z toho máme plný gaťata," řekl Schwarzenberg. Veřejná diskuse o migraci v Česku je podle něj v ostrém kontrastu k debatám vedeným v Německu nebo Švýcarsku. Při srovnání se podle svých slov zastyděl nad "zaprdlostí, kterou tady žijeme".

Zeman v polovině října prohlásil, že islámští utečenci určitě nebudou respektovat naše zákony a zvyklosti. Nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce a "přijdeme o krásu žen, jelikož budou zahaleny", uvedla také hlava státu. Zemanův přístup k uprchlíkům nedávno kritizoval i Vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…