Karel Schwarzenberg, Jana Bobošíková a Jiří Dienstbier o Zemanovi

09.03.2016 8:24

Včera uplynuly tři roky od inaugurace prezidenta Miloše Zemana. Jak jeho prezidentování hodnotí protikandidáti z prezidentské volby? Píše dnešní Blesk.

Karel Schwarzenberg, Jana Bobošíková a Jiří Dienstbier o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Popravdě řečeno mi již nepřijde přínosné ani zábavné Miloše Zemana jakkoliv hodnotit. Už mě to poněkud nudí,“ uvedl Karel Schwarzenberg (TOP 09). 

Anketa

Co dělat s Autonomním sociálním centrem Klinika?

hlasovalo: 4088 lidí

Příliš hovorný nebyl ani umělec Vladimír Franz. „Ani za to nejsem placený, ani to není mojí náplní práce, komentovat prezidenta,“ odbyl deník. Další oslovený, šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který nakonec před třemi lety nekandidoval, neboť nebyly uznány podpisy na jeho petičních arších, Blesku na jeho dotaz nezareagoval vůbec. 

Ostatní prezidentští kandidáti však vcelku ochotně odpovídali na otázky, co na Zemanově výkonu oceňují, co považují za škodlivé a co by měl ještě udělat. 

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) hlavu státu pochválil za vyvěšení vlajky EU, naopak jej zkritizoval za vystoupení na jednom pódiu s lídrem hnutí Blok proti islámu Martinem Konvičkou. Tato skutečnost se nelíbila ani expremiéru Janu Fischerovi, který Zemana naopak pochválil za touhu pomoci rodičům, jimž byly odebrány děti v zahraničí. „Podle mě už by neměl pokračovat v procesu s vnučkou Ferdinanda Peroutky. Připadá mi to nedůstojné a nevelkorysé,“ řekl také Fischer. 

Poslanec Tomio Okamura, který do prezidentské volby nakonec také nepromluvil, neboť neměl dostatek podpisů na petičních arších, vnímá jako pozitivní fakt ten, že Zeman v roce 2013 jmenoval překlenovací vládu, jež zabránila návratu Kalouska k moci. „V zásadních názorech se lišíme v tom, že odmítám přijetí eura pro ČR,“ sdělil. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) pochválil hlavu státu za postoj k migrační krizi, naopak jej zkritizoval za občasná vyjádření, kterými škodí nejen sobě, ale postavení prezidenta a politiky obecně. 

„Slovní hrátky Miloše Zemana s kalašnikovem nejsou hodny prezidenta žádné demokratické země,“ uvedla Táňa Fischerová, která zároveň Zemanovi doporučila, aby se jednoznačně postavil proti nošení šibenic na demonstrace a proti vzrůstajícímu extremismu v zemi. Pochválila jej za funkčnost Ústavního soudu díky navržení nových kandidátů. 

Jana Bobošíková hlavu státu oceňuje za diskuse s občany na rovinu a bez zničující tzv. politické korektnosti, která je často jen lží. „Neměl by používat vulgární výrazy ve svých vystoupeních a oslabovat tak sílu svých sdělení. Naopak by měl využít svého vlivu ke změně smluvního uspořádání EU ve prospěch občanů ČR,“ řekla.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Komunikaci prezidenta s občany oceňuje i místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová. Podle jejího názoru však není nadstranický a rozděluje společnost. „Vulgarismy a nepravdivými výroky snižuje důstojnost prezidentského úřadu. Nedokázal si vytvořit funkční tým poradců, kteří by hlavě státu pomáhali vyvarovat se blamáží a neodpovědných postojů,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…