Karel Schwarzenberg je smutný. A utrousil sprosté slůvko

25.04.2016 14:51

Vítězství Norberta Hofera v prvním kole rakouských prezidentských voleb přivodilo mnoha českým politikům šok. Hofer je totiž člen Svobodné strany Rakouska, která je podle mnohých populistická. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg šel ještě dál a Hoferův úspěch označil za neschopnost vládnoucí koalice. Informují Lidovky.cz.

Karel Schwarzenberg je smutný. A utrousil sprosté slůvko
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

V prvním kole rakouských prezidentských voleb zvítězil kandidát FPÖ Norbert Hofer, což překvapilo nejednoho českého politika. FPÖ je totiž pravicově populistickou stranou.

„Jsem z toho smutný, všude vítězí populisté, pomáhej nám pánbůh,“ okomentoval Hoferovo vítězství Schwarzenberg. Hofer podle něj však uspěl i proto, že tradiční rakouské strany již nedokázaly dostatečně oslovit své voliče. „Svobodná strana Rakouska má oproti tomu motivované, nas*ané, jak jinak to říct, voliče. To to způsobilo,“ řekl.

Hoferův protikandidát, bývalý předseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, získal o celých 14 % hlasů méně. Schwarzenberg jej popsal jako „počestného pana profesora“ a vyjádřil obavy nad tím, že zřejmě neosloví dostatek voličů sociální demokracie a lidovců.

Celý text zde

„Takový scénář se může opakovat i v jiných zemích. Možným receptem je začít více naslouchat občanům,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Předseda KSČM Vojtěch Filip za tím vidí neschopnost Evropské unie, která dopustila, že populisté mohou vyhrávat volby.

Nyní je však potřeba počkat na druhé kolo voleb, které se odehraje 22. května. Až to rozhodne o budoucí podobě Rakouska. Již teď však někteří komentátoři vyjadřují svoje obavy.

V případě, že by Hofer opravdu volby vyhrál, by totiž mohl vypsat předčasné volby. Jeho FPÖ se totiž těší velké podpoře již teď a tímto krokem by tak mohl zamávat se současnou vládnoucí koalicí, která nezvládá dosáhnout většiny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…