Karel Schwarzenberg není nacista. Odporná vlna splašků, píše česká spisovatelka

24.07.2015 14:55

Schwarzenbergové nebyli kolaboranti, napsala pro server Svobodneforum.cz česká spisovatelka a redaktorka vystupující pod pseudonymem Jenny Nowak. Podle ní informace o tom, že Schwarzenbergové kolaborovali s Němci, je jednou z nejrozšířenějších a nejopakovanějších lží, která se objevila již před prezidentskými volbami.

Karel Schwarzenberg není nacista. Odporná vlna splašků, píše česká spisovatelka
Foto: archiv
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Tuto odpornou vlnu splašků aktivně pomohl zvednout i známý antisemita a nyní veliký xenofobní řvoun proti přijímání uprchlíků Adam B. Bartoš. Ten v té době napsal a publikoval vymyšlený hanlivý článek o tom, že v sídle Therese Schwarzenbergové (jímž měl podle něj být hrad Hardegg) jsou zdi ověšené hákovými kříži, pod nimiž se vesele hajluje. Obratem se ovšem s naprostou jistotou zjistilo, že je to lež a nehorázný nesmysl. Hrad rodině už více než 300 let nepatří. Slouží jako muzeum. Údajný hákový kříž je namalován na obraze, ale není to kříž hákový, nýbrž tzv. jeruzalémský, který nemá s nacisty ani fašisty nic společného,“ uvedla Nowak a dodala, že i když se Bartoš musel omluvit, mnoho lidí článku uvěřilo. 

Nowak zároveň upozornila na články, ve kterých je uváděno, že Schwarzenberg chce vrátit majetek sudetským Němcům. „A přestože neexistuje jediný záznam takového výroku, zatímco jasné prohlášení, že to nepřipadá v úvahu, naopak lze dohledat, i tato lež v některých hlavách pevně zakořenila. Dotyčné nezajímá, že Karel Schwarzenberg ve skutečnosti nejprve všechny ujistil, že ničí majetek není a nebude ze strany potomků odsunutých Němců ohrožen a pak ještě vysvětlil, že (a proč) to ani vůbec není možné,“ uvádí s tím, že vznikl i další nesmysl, a to, že Schwarzenberg je nacista.

  • Původní text ZDE

„Představa nacisty, který sympatizuje s Izraelem, aktivně podporuje integraci romských dětí a přijímání uprchlíků libovolné barvy pleti, by byla zábavná, kdyby vinou tuposti těch, kteří na ní nespatřují nic podivného, nebyla spíše tragická,“ uvedla Nowak.

A jak podle ní vznikla lež ohledně kolaborace rodu Schwarzenbergů? „Už před rokem 1938 se početná skupina aristokratů, sestávající z příslušníků takzvané staré šlechty, starých rodů, po staletí usazených na našem území, rozhodla veřejně deklarovat svůj příklon k českému národu. Kinský, Sternberg, Bořek-Dohalský, Lobkowicz, Czernin a mnozí další, pochopitelně včetně Schwarzenbergů,“ píše Nowak s tím, že 17. 9. 1938 se s tímto prohlášením dostavila na Hrad k Edvardu Benešovi šlechtická delegace. „Hlavním autorem této deklarace, z hodin dějepisu známé jako ‚Prohlášení české historické šlechty‘, byl František Schwarzenberg a významně se na něm podílel také jeho bratr Karel VI. ze Schwarzenbergu, otec dnešního předsedy TOP 09. Prohlášení je slibem věrnosti českému národu a vyjadřuje též odhodlání bránit vlast a sdílet s ní v oněch nelehkých časech její úděl,“ doplňuje Nowak s tím, že po nacistické okupaci se Karel VI. Schwarzenberg dočkal za své počínání „odměny“. 

„Kromě toho, že během mobilizace narukoval do naší armády s odhodláním bránit vlast se zbraní v ruce (na což nakonec také došlo), mu započítali rovněž účast na deklaraci pročesky orientované šlechty a fakt, že se i přes veškerý nátlak (a výhody, které by mu z toho plynuly) odmítl přihlásit k německé národnosti. Výsledkem bylo uvalení nucené německé správy. Karel Schwarzenberg tedy musel i s rodinou opustit Orlík a vzdát se práva nakládat se svým majetkem. Poněkud svérázná odměna za údajnou spolupráci, není-liž pravda?“ uzavírá otázkou Nowak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…