Karel Schwarzenberg o uprchlících: Kdo sem nechce, toho bych nepřijímal. Kdo chce, toho ano

25.01.2017 18:48

Ve středeční Kauze dne na Rádiu Impuls přivítala moderátorka Zuzana Bubílková čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Prozradil, co by dělal na Hradě jinak, kdyby se stal prezidentem nikoli Miloš Zeman, ale Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg o uprchlících: Kdo sem nechce, toho bych nepřijímal. Kdo chce, toho ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Nelitujete někdy, že nejste na Hradě?“ ptala se v úvodu Bubílková. „Někdy, při některých výrocích. Ale jinak jsem rád, že tam nejsem. Mám se mnohem líp, protože můžu chodit na pivo, kdy chci,“ pochvaloval si. Kdyby byl prezidentem, několik věcí by dělal jinak. „Já bych ihned otevřel Hrad. Pro mě je to opravdu odstrašující příklad, jak prezident uzavřel Hrad. Už Václav Havel otevřel Hrad. A kdybych byl na Hradě, byl by to asi můj první příkaz,“ prozradil Schwarzenberg.

Jako prezident by si vybral jiného mluvčího, než je Jiří Ovčáček, jelikož Jiří Ovčáček je už dnes celé řadě lidí pro smích. Stvořili o něm dokonce divadelní hru. Podstatně kritičtější byl vůči kancléři Vratislavu Mynářovi. Tento muž představuje potenciální riziko pro stát.

Ve vysílání došlo i na uprchlíky. Takto by se k nim choval Schwarzenberg jako prezident. „Já bych nepřijal nikoho, kdo sem nechce. Kdo by chtěl u nás žít, tak ano. Pokud někdo utíká před smrtí, má nárok, abychom se ho ujali,“ zdůraznil. Miloš Zeman prý využívá uprchlíky k tomu, aby s nimi strašil lidi a vyvoláváním pocitu ohrožení si připravoval půdu pro obhajobu svého prezidentského mandátu. Ukázala to údajně i kauza člověka z Maghrebu napojeného na teroristy, o kterém prezident mluvil v Českém rozhlase. „Buď to byla pravda a pak nebylo správné o tom mluvit, aby ten člověk nebyl varován, anebo si to pan prezident vymyslel,“ kroutil hlavou Schwarzenberg.

Ve druhé polovině pořadu došlo i na předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Schwarzenberg má za to, že Kalousek je ten nejpomlouvanější politik v Česku. Schwarzenberg vnímá Kalouska jako schopného člověka, který je nespravedlivě nálepkován.

„On je opravdu velice pomlouvaný člověk a asi se toho nezbaví, protože my jsme země, kde se hodně pomlouvá,“ posteskl si host.

V úplném závěru zmínil Schwarzenberg i TOP 09. „My jsme strana, která se drží svých zásad a je proevropská. Všichni se klaní majiteli vaší vysílací stanice panu Babišovi, ale my to nečiníme,“ zdůrazňoval s poukazem na to, že Andrej Babiš vlastní MF Dnes, Lidové noviny a třeba také Rádio Impuls.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…