Karel Schwarzenberg odhalil svou přísahu ze dne, kdy zemřel Jan Masaryk

15.10.2018 17:00

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Forum24.cz uvedl, že lidé, kteří podcenili prezidenta Miloše Zemana, na to vždy doplatili. Mimo jiné také hovořil o vzniku Československa, ale také i o prvním prezidentu T. G. Masarykovi.

Karel Schwarzenberg odhalil svou přísahu ze dne, kdy zemřel Jan Masaryk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Slavíme vznik státu, který už neexistuje. Musíme si uvědomit, že 28. října 1918 vzniklo Československo. Česká republika vznikla teprve před pětadvaceti lety. Když se na ten historický vývoj dívám, tak to bylo nevyhnutelné, neboť staré Rakousko spáchalo sebevraždu. Je to jen česká legenda, že jsme Rakousko zbourali. Nikoliv,“ poznamenal Karel Schwarzenberg. O Tomáši G. Masarykovi uvedl, že je to zajímavý člověk. 

Zavzpomínal i na smrt Jana Masaryka, kdy podle svých slov byl zrovna nachlazen a nešel do školy. „Moje sestra dostala k Vánocům v roce 1947 velké rádio, bylo to její největší přání. Ona byla ve škole, tak jsem šel do jejího pokoje, zapnul ho a slyším takovou vážnou hudbu v 8:45. O deváté přišly zprávy, že ministr zahraničí Jan Masaryk byl nalezen mrtvý na dvoře Černínského paláce. Podle toho, co jsem předtím zažil, mi bylo jasné, co se stalo, že to byl poslední hřebík do rakve naší svobody,“ zmínil s tím, že on sám se pak postavil u rádia a přísahal, že nepřestane, dokud země nebude zase svobodná. 

  • Původní text ZDE

V současné době podle jeho slov dochází k selhání tradičních politických stran. „Nedostatečně reagovaly na vývoj po roce 1990, kdy se celá část Evropy osvobodila. Nepochopily nový svět, nemají nové myšlenky a lidé to cítí,“ dodal Schwarzenberg. 

Prezident Zeman je pak podle jeho slov vysoce inteligentní. „Umí si zajistit podporu široké veřejnosti. Je to samozřejmě bezmezný populista, který nezná zábrany a s mocí manipulovat, musím říci pln obdivu, to on umí,“ uzavřel Schwarzenberg, jenž byl jeho vyzyvatelem v první přímé prezidentské volbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…