Karlovarský kandidát ODS: Němcová se mohla stát českou Angelou Merkelovou, ale...

13.10.2013 13:20

Jak by chtěl využít své zkušenosti z komunální politiky na celostátní úrovni, co by vyzdvihl z programu strany a proč podporuje jako lídra Miroslavu Němcovou? Jako starosta lázeňského města již v minulosti vystupoval s kritikou reforem exministra zdravotnictví. O jaké změny by se tak chtěl zasadit v případě úspěchu? Na to, ale i řadu dalších otázek týkajících se nejen zdravotnictví odpovídal starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS) našim stránkám.

Karlovarský kandidát ODS: Němcová se mohla stát českou Angelou Merkelovou, ale...
Foto: Redakce
Popisek: Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS)

Pane starosto, kandidujete z páté pozice v Karlovarském kraji za ODS. Pokud byste se stal poslancem, co by bylo Vaším prvotním cílem?

Pokud bych se stal poslancem, snažil bych se přenášet zkušenosti z komunální politiky a navrhovat konkrétní řešení pro obce a města. Například aby města mohla kontrolovat tzv. ubytovací byznys, na který jsou napojené nejrůznější skupiny podnikavců, město musí mít možnost ovlivňovat možnost vyplácení sociálních dávek a dostat od státu podporu na vytváření pracovních míst pro nezaměstnané. To nemůže řešit někdo z Prahy, ale každý starosta na místě ví, co je třeba dělat. Pro ODS jsou konkurencí všechny strany, nejen ty napravo, staré i nové. Ostatně k pravici se oficiálně hlásí dnes už jen ODS.

V České republice mají tradičně širší zastoupení levicové strany. Nyní kandiduje ale i řada nových stran, které deklarují též pravicové smýšlení. Jak velkou konkurencí jsou podle Vás pro ODS?  A co byste vyzdvihl z programu strany, jež u zmíněných stran postrádáte?

Z programu ODS bych vyzdvihl zejména pomoc mladým a začínajícím při nastartování vlastní kariéry a bydlení. To je velmi důležité. Vzrůstající nezaměstnanost absolventů středních a vysokých škol je v celé Evropě velký problém.

S rozpuštěním Poslanecké sněmovny ukončil svou politickou kariéru Petr nečas. Podle vás nebyl špatný premiér, k jeho nedostatkům ale patřilo dle Vašich slov nedostatečné charisma, nerozhodnost na začátku svého působení a přenechání prostoru konkurenci. Jak proto nyní nahlížíte na Miroslavu Němcovou? Domníváte se, že je dobrým lídrem strany a nejvhodnější kandidátkou na případnou premiérku? Proč?

Vždycky jsem podporoval Mirku Němcovou, mohla se stát českou Angelou Merkelovou. Bohužel diletantské předání vlády do rukou prezidenta odstupujícím premiérem Nečasem toto neumožnilo. Miroslava Němcová přichází v době, která není pro ODS příznivá. Může se však stát nadějí pro tuto stranu do let příštích. Domnívám se, že žena v čele státu by České republice jen prospěla. Pohled na plejádu současných tzv. lídrů mě v tom jenom utvrzuje.

Jste ale také starostou Mariánských Lázní. Ponechal byste si tak v případě úspěchu ve volbách mandát i nadále? A jak se budete případně snažit využít mandát poslance ve prospěch regionu? Co je nejpalčivějším problém města, který ale z pozice starosty nemůžete vyřešit?

Pokud bych se dostal do Parlamentu, dokončil bych volební období ve funkci starosty a už bych nekandidoval.

A co lázeňství? Bývalý ministr Heger podle Vás ve svém nejdelším působení v resortu zdravotnictví napáchal ve vztahu k lázeňství mnoho škod. Budete se snažit případně angažovat v tomto směru?

Je těžké jako poslanec bojovat za konkrétní region. Na to je tento kraj příliš malý, proto je třeba hledat spojence i z jiných regionů k prosazení společných zájmů. V našem případě je to větší důraz na podporu lázeňství a cestovního ruchu, napravit škody, které způsobila v lázeňství a zdravotnictví pseudoreforma pana Hegera.

Radnici se nepodařilo zvrátit rozhodnutí kraje o umístění lékaře zdravotní záchranné služby mimo město. Jaký dopad to tak bude mít na občany? A jak byste celkově hodnotil komunikaci s krajem?

Došlo k určitému zlepšení situace záchranné služby. Je třeba vidět, že lékař vyjížděl k zásahům sanitek již déle než rok z vzdálené Toužimi nebo Tachova. Nyní od 14. 10. začne fungovat nové výjezdové stanoviště v nedaleké Teplé. Základna Mariánské Lázně zůstává zabezpečena dvěma sanitkami s proškolenými sanitkami. Zda to bude vyhovovat, ukáže čas. My budeme dále usilovat o lékaře k sanitkám v našem městě, když to nepůjde, domluvíme se s Planou v sousedním kraji. Komunikace s Karlovarským krajem není taková, jakou bychom si představovali. Mariánky jsou za kopcem, za lesem, na samém okraji, a podle toho se k nám chovají.

Pokud se nemýlím, zastupitelstvo mělo v září jednat o prodeji svého čtrnáctiprocentního podílu v městské nemocnici. Jak jednání dopadlo a jaké řešení byste preferoval Vy? Údajně jde pro město o ztrátovou investici? A mělo také na rozhodnutí vliv obvinění policie čtyř manažerů a spoluvlastníků nemocnice z porušování povinnosti při správě cizího majetku? A jak vlastně dopadlo?

Ztrátu v městské nemocnici a případný podíl města na její úhradě budeme muset řešit jak my, tak majoritní vlastník už velmi brzo. Naše malá nemocnice byla původně státní a v 90. letech jí stát vyřadil ze systému. Od té doby jí drželo nad vodou přes 20 let město a několik soukromých společností. I vlivem nové úhradové vyhlášky nedostává nemocnice dostatek prostředků pro svůj provoz. Stejné je to i u ostatních krajských nemocnic, těm však kraj pomůže ze svého rozpočtu. Třináctitisícové městečko nemůže ze svého rozpočtu financovat nemocnici a tím suplovat stát. S tím nemá obvinění čtyř manažerů a spoluvlastníků nemocnice nic společného. Točí se okolo půjčky, kterou si odhlasovali a která je splatná koncem letošního roku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…