Karlovarský kraj chce nad krajským městem bezletovou zónu

07.06.2019 22:33

Karlovarský kraj bude usilovat o to, aby nad Karlovými Vary vznikla bezletová zóna. Důvodem je zvýšený letový provoz nad lázeňským městem. Se zřízením bezletové zóny by mohl kraji pomoct Ústav civilního letectví Dopravní fakulty Českého vysokého učení technického, s nímž kraj jedná o zřízení pobočky vysoké školy. ČTK to řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Karlovarský kraj chce nad krajským městem bezletovou zónu
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

„Podle informací, které jsem obdržela, mi bylo nejprve řečeno, že toho nelze docílit. Po schůzce s odborníky z tohoto ústavu mi ale bylo řečeno, že se pokusí přivézt na další schůzku 11. června návod pro Karlovarský kraj a město Karlovy Vary. Jak toho docílit, aby bezletová zóna nad Karlovými Vary v budoucnosti byla. To znamená, že by nikdo nemohl nad centrem Karlových Varů létat,“ řekla Mračková Vildumetzová.

Důvodem je podle ní především zvýšené množství letadel, které nad Karlovými Vary v poslední době přelétají. Podle hejtmanky si ho lidé dávají do souvislosti se zahájením provozu letecké školy F Air, která se ale smluvně zavázala, že nad lázeňské město zalétat nebude. „F Air má jasnou trajektorii, kudy může létat. Pokud by to nedodrželi, dostanou velkou sankci, kterou mají uvedenou ve smlouvě,“ doplnila hejtmanka. Kraj nyní od vedení letiště zjistí, které konkrétní společnosti nad Karlovy Vary zalétaly.

Právě obavy ze zvýšeného provozu nad krajským městem byly jedním z důvodů protestů, které vznesli obyvatelé regionu proti zřízení soukromé letecké školy F Air. Na zvýšený počet letadel upozornili například už 30. dubna klienti sociálního zařízení pro válečné veterány, které sídlí v ulici Krále Jiřího.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…