Kašleme na vás, když nic neříkáte? Vladimir Putin prý udeří v Sýrii i bez Američanů

24.09.2015 14:24

Rusko už nebaví handrkovat se s USA o budoucnosti Sýrie. Pokud se Spojené státy nevyjádří, je Rusko připraveno začít jednat samo. Ruský prezident Putin však stále upřednostňuje společný postup. Jak s americkou armádou, tak i s Íránem a Bašárem Asadem. Informují Novinky.cz

Kašleme na vás, když nic neříkáte? Vladimir Putin prý udeří v Sýrii i bez Američanů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Agentura Reuters přišla s informací, že podle Ruska nastal čas na dosažení mezinárodní dohody o boji s terorismem a ukončení již pět let trvající občanské války v Sýrii.

Putin by podle Bloombergu upřednostnil společnou vojenskou akci, jelikož je však „frustrován americkým mlčením“, je ochoten jednat i bez nich.

Zvýšená ruská aktivita v Sýrii dělá vrásky na čele především sousednímu Turecku. Ze satelitních snímků je totiž zřejmé, že v současnosti vznikají dvě ruské vojenské základny, na kterých jsou tanky T-90 a ruské stíhačky Suchoj.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil ruské počínání za „velmi nebezpečné“. Turecký premiér Ahmet Davutoglo údajně varoval, že přímá vojenská podpora Asadovu režimu by mohla „poškodit úsilí najít politické řešení krize a hrozí prodloužením občanské války se čtvrtmilionem obětí“. Obecně se Turkům nelíbí, že Rusové začali pomáhat přímo v poli.

Celý text zde

Syrská armáda již disponuje ruskými zbraněmi, jak dokládá prohlášení syrského bezpečnostního činitele, který pro agenturu AFP sdělil, že za použití ruských bezpilotních letounů udeřili „proti extremistům na severu a východě země“.

Mezitím se izraelský premiér Benjamin Netanjahu domluvil s Ruskem na společném postupu v Sýrii. Podle zdroje z izraelské armády byl „domluven mechanismus pro koordinaci ruských operací“, aby se tak předešlo „náhodné konfrontaci“.

Izrael, podobně jako USA, si nepřeje aby vyhrál Bašár Asad, který podporoval Hizballáh a radikální palestinské skupiny, je však přesvědčen, že s jeho pádem by mohl přijít někdo výrazně radikálnější a horší.

Rusko zároveň oznámilo, že plánuje uskutečnit manévry ve Středozemním moři. „V září a říjnu se uskuteční cvičení ruského vojenského námořnictva ve východní části Středozemního moře,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…