Kašleme na vás, odmítlo Dánsko uprchlíky. A neziskovky už křičí

02.01.2018 9:20

Severské země jsou známé svým liberálním přístupem k přistěhovalecké politice. Dánsko se však v tomto ohledu přece jenom vymyká. Na rozdíl od Švédska a Norska se staví k migraci obezřetně a nyní odmítá plnit své závazky i vůči uprchlickému programu OSN.

Kašleme na vás, odmítlo Dánsko uprchlíky. A neziskovky už křičí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranté se navzájem učí francouzsky

Dánsko přistoupilo k migrační krizi odlišným způsobem než Švédsko, které přijalo v průběhu několika měsíců téměř dvě stě tisíc migrantů a uprchlíků. Poměrně brzy po první migrační vlně naopak dánská vláda přijala celou řadu restriktivních opatření a měla daleko k tomu otevřít své hranice po vzoru Švédska a Německa. V dánském parlamentu panovala stran migrace nezvyklá shoda a ve stejné shodě bylo nedávno odhlasováno další významné rozhodnutí.

Anketa

Kolik procent šance má Miloš Zeman, že bude podruhé zvolen prezidentem?

4%
2%
4%
hlasovalo: 13921 lidí

Středopravicová vláda se rozhodla vyvolat hlasování o možném odstoupení od závazků vůči programu přesídlování Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, v rámci kterého Dánsko dlouhá léta přijímá každým rokem stovky až tisíce uprchlíků. Pro dočasné zastavení přijímání uprchlíků hlasovali nejenom členové vládní koalice, ale dokonce i opoziční sociální demokraté. Naopak proti byla jen radikální levice.

Celý text v němčině je ZDE.

Dánsko se zmiňovaného programu OSN účastní společně s dalšími třiceti státy světa již od roku 1978, ale nyní vláda konstatovala, že země již nemá volné kapacity pro ubytování a následnou úspěšnou integraci lidí, kteří pocházejí z kulturně a nábožensky odlišných zemí. V minulém roce Dánsko přijalo asi 2 800 uprchlíků, což bylo nejméně za posledních několik let. Současná vláda očividně nechce ponechat nic náhodě a odmítnutí „přesídlovacího“ programu OSN je toho důkazem.

Zatímco většina dánských voličů je s krokem vlády spokojena, nevládní neziskové organizace podrobily vládnoucí koalici ostré kritice. „Je to absolutní rozhodnutí a ještě absurdnější zdůvodnění,“ uvedl generální sekretář dánské pobočky Amnesty International. Podobným způsobem se vyjádřila také dánská mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Elisabetha Arnsdort Haslundová, která vyjádřila politování nad tím, že chybí volní ubytovací kapacity.

„Měli bychom dělat v tomto ohledu mnohem více, než nyní děláme,“ apelovala na vládu Haslundová. Výčitkami nešetřila také stínová ministryně zahraničí Sofie Carsten z Radikální liberální strany, která jako jedna z mála rozhodnutí vlády odmítla. „Je ostudné a nesolidární, že se tak bohatá země jako Dánsko zachovala takovým způsobem. Kdyby se takto zachovaly všechny země, přišly by veškeré mezinárodní dohody vniveč.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…