Kašlu na mír, řekl si asi Bašár Asad a rozjel masivní operace

13.06.2016 14:25

Naděje Ruska a Spojených států na to, že by mohlo být v Sýrii vyjednáno příměří, se pomalu vytrácí. K tomu přispívá zejména obnovení bojů v největším syrském městě Aleppu, ve kterém žilo ještě před vypuknutím bojů přes dva miliony lidí. Dnes toto město leží v troskách a je již několik let rozděleno na dva sektory, jeden, který je ovládán rebely, a druhý, který má pod kontrolou vláda.

Kašlu na mír, řekl si asi Bašár Asad a rozjel masivní operace
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Anketa

Doporučujete Andreji Babišovi, aby s hnutím ANO odešel z vlády?

76%
24%
hlasovalo: 4657 lidí

V posledních dnech jsou lidé žijící v sektoru Aleppa, který je pod kontrolou opozice, odříznuti od okolního světa. To zapříčinila eskalace leteckých i pozemních útoků mířených na jedinou cestu vedoucí do této části města. Stovky tisíc lidí se tak ocitly v obležení.

Úsilí syrské vlády dostat Aleppo plně pod svou kontrolu pravděpodobně pohřbí veškeré zbylé naděje na obnovení diplomatických snah na ukončení již pět let trvající občanské války. Je to tedy další ránou poté, co se na začátku letošního roku rozpadla jednání o příměří, které podporují Spojené státy a Rusko.

Získání kontroly nad celým Aleppem, kde ještě před válkou žilo více než dva miliony lidí, je dlouhodobě jedním z hlavních cílů prezidenta Bašára Asada. Udává se, že v současné době žije v rebely okupovaném sektoru města okolo 350 000 lidí. Tito lidé žijí v otřesných podmínkách, které se navíc po posledním pokusu zničit poslední příjezdovou cestu do sektoru ještě zhoršily.

„Režim nebyl schopný uzavřít příjezdovou cestu na zemi, proto se rozhodl vyslat nad město letouny, které nemilosrdně sestřelují cokoli, co jen projede, ať už se jedná o cokoliv,“ cituje agentura Reuters slova staršího důstojníka rebelské skupiny Fastaqim, působící v Aleppu.

„Kdokoli se snaží do města dostat po této cestě, podniká sebevražednou misi,“ prohlásil. Takto už to vypadá posledních 12 dnů. Situace byla velmi složitá již před tím – ta příjezdová cesta byla ostřelována už dříve – nyní je ovšem téměř úplně neprůjezdná, nikdo si tamtudy nedovolí projet,“ dodal.

Pozornost mezinárodních aktérů byla v posledních týdnech upřena spíše na konflikt s Islámským státem, jelikož jak vláda, tak i opozice v poslední době dokázaly ve svých bojích velmi výrazně pokročit na úkor radikalistů z Islámského státu.

Naděje na uzavření příměří mezi oběma stranami jsou ovšem mizivé. Prezident Asad ve svém nedávném proslovu znovu zdůraznil, že je připraven bojovat za „každý metr“ syrské půdy. Aleppo bude podle jeho slov „hřbitovem“ pro ambice jeho regionálního nepřítele, tureckého prezidenta Erdogana, který má údajně rebelské skupiny v Sýrii podporovat.

Podle některých pozorovatelů přímo na místě se nedá vyloučit, že se Damašek chystá v Aleppu tvrdě udeřit. „Proč takové výhrůžky? Protože se v Damašku připravuje něco opravdu velkého v Aleppu,“ uvedl jeden nejmenovaný zdroj, kterého cituje Reuters.

K tomu navíc Rusko, po dohodě se syrskou vládou a jejími dalšími spojenci, za poslední dobu výrazně zintenzivnilo vzdušné útoky, čímž se snaží obklíčit rebely v blízkosti Aleppa, včetně města samotného.

Toto vše přispívá k zhoršování již tak tristní životní úrovně obyvatel rebely okupované části Aleppa. Uzavření poslední příjezdové cesty s sebou přineslo drastické zvýšení cen základních potravin.

Podle syrské agentury pro lidská práva od dubna letošního roku vinou leteckých útoků zahynulo již 300 lidí, kteří se nacházeli v rebely kontrolované části města. Na druhé straně zemřelo vinou protiútoků rebelů za stejné časové období 250 lidí.

Podle údajů, které zveřejnila opozice, jsou ta čísla ještě o poznání vyšší. Ve východním Aleppu prý každý den přijde o život alespoň tucet lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…