Kasparov v českém týdeníku: Jak mohou lidé, kteří pamatují sovětské tanky, podporovat ruské tanky na Ukrajině. Nechápu

11.06.2015 22:22

„Nechápu, jak lidé, kteří si pamatují sovětské tanky v roce 1968 v Praze, dnes mohou zcela vážně podporovat ruské tanky na Ukrajině,“ říká v rozhovoru pro Reflex Garri Kasparov, někdejší šachový velmistr a jeden z nejvýraznějších ruských oponentů Vladimira Putina, který před několika lety z vlasti emigroval. V současné době žije v americkém New Yorku.

Kasparov v českém týdeníku: Jak mohou lidé, kteří pamatují sovětské tanky, podporovat ruské tanky na Ukrajině. Nechápu
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Garri Kasparov, ruský opoziční politik

Kasparov považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za diktátora, který se snaží udržet svoji diktaturu v Rusku mimo jiné prostřednictvím agresivní zahraniční politiky. „Pro Putina znamená jeho zahraniční agresivní politika, anexe Krymu, snahu o posílení vlastní pozice v Rusku samotném. Potřebuje vytvořit mýtus, jenž mu v očích ruských občanů zvedne plusové body. A samozřejmě, že potřebuje, aby se ho západní politici obávali a vlastně mu dovolili dělat si, co chce. Prošla mu Gruzie, teď Krym, východní Ukrajina. A nic se neděje. To mu dodává neuvěřitelnou sílu,“ tvrdí Kasparov, který ale jedním dechem dodává, že Putinova doba vládnutí se blíží ke konci, neboť režim prý všechny populistické finty vyčerpal a diktatura již jen ukazuje zuby.

Slabost Západu dnes dle ruského opozičníka demonstrují zejména Spojené státy americké, které za sebou vlečou Evropu. „Dnešní evropská politická elita je kolosálně slabá. Jsou to politici, kteří vyrostli na tom, že existuje status quo, jenž je posvátný. Jenže to už dávno neplatí. Jsme ve stavu globálního konfliktu,“ soudí Kasparov a dodává, že právě slabost USA povede ke zhoršení mezinárodní situace. „Svět za prezidenta George Bushe mladšího byl mnohem bezpečnější než dnes,“ povzdychl si ruský opozičník.

Kasparov také poukazuje na to, že značná spousta lidí v Evropě má z Putinova režimu prospěch. „Jen se podívejte na to, kolik evropských politiků, premiérů a prezidentů má zájem na tom, aby Putinovo vládnutí pokračovalo,“ říká někdejší šachový velmistr, který do tohoto ranku řadí i českého prezidenta Miloše Zemana. „Přece peníze firmy Lukoil napomohly, že se stal prezidentem,“ myslí si Kasparov.

To, že si spousta Evropanů nepřipouští hrozbu, jaká plyne z Ruska, Kasparov nechápe. On sám prý kupříkladu pochopil, čeho je Moskva schopna na základě okupace Československa v roce 1968 či událostí v Maďarsku v roce 1956. „Proto mě zaráží, že se dnes v Maďarsku, v Česku nebo na Slovensku najde tolik lidí, kteří si myslí, že anexe Krymu je normální. Nechápu, jak lidé, kteří si pamatují sovětské tanky v roce 1968 v Praze, dnes mohou zcela vážně podporovat ruské tanky na Ukrajině,“ říká Kasparov.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…