Katalánsko schválilo nezávislost. Španělsko chce omezit autonomii regionu

27.10.2017 17:47

Katalánský parlament dnes schválil rezoluci o nezávislosti, kterou předložila katalánská vládní koalice. Opoziční strany na protest opustily sál. Píše o tom server ČeskéNoviny.cz.

Katalánsko schválilo nezávislost. Španělsko chce omezit autonomii regionu
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Nyní se tak očekává proces vytvoření samostatné Katalánské republiky. Text rezoluce však podle právníků odporuje ústavě. I proto se hlasovalo tajně.

Španělský premiér Mariano Rajoy v reakci na katalánský parlament nyní tvrdí, že vláda obnoví ústavní pořádek v Katalánsku. V devatenáct hodin se sejde španělská vláda. 

Na situaci v zemi již zareagovala také Evropská unie, kdy předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že pro Evropskou unii se po dnešním hlasování katalánského parlamentu o nezávislosti nic nemění. Jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko, zmínil Tusk. 

Za součást Španělska považuje nadále Katalánsko i Česká republika. Podle české diplomacie je postup Katalánska v rozporu se španělskou ústavou a nelze mu proto přikládat mezinárodněprávní účinky.

Celkem se pro rezoluci vyslovilo 70 poslanců ze 135členného parlamentu. Deset poslanců bylo proti, dva hlasy byly prázdné. Schválení rezoluce následně přivítal dav demonstrantů před budovou parlamentu.

Senát Španělska dnes také absolutní většinou schválil možnost centrální vládě dočasně omezit autonomii Katalánska. Ta o svém dalším postoji rozhodne dnes. 

Katalánsko směřovalo k vyhlášení nezávislosti od začátku října, kdy se konalo referendum, v němž se občané vyslovili pro odtržení od Španělska. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…