Katastrofa. Šokované Německo nadává Angele Merkelové

10.10.2016 10:41

Saské policii se podařilo v noci z neděle na pondělí zatknout muže podezřelého z přípravy teroristického útoku na letišti v Berlíně, po kterém pátrala od soboty. V jeho bytě se našlo asi půl kilogramu výbušniny.

Katastrofa. Šokované Německo nadává Angele Merkelové
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Zatčení dvaadvacetiletého Džabera Albakra oznámila policie na svém twitteru s tím, že k jeho zajištění došlo v časných ranních hodinách v Lipsku. Syrskému uprchlíkovi se podařilo uniknout zásahu policie v Chemnitzu v sobotu ráno, ale tentokrát již spravedlnosti neunikl. Ještě dnes by měl být předveden před soud v Karlsruhe a čelit obvinění z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě v Chemnitzu se našlo půl kilogramu výbušniny.

Není zcela jasné, kde chtěl mladý syrský islamista výbušniny použít, ale nejčastěji se hovoří o berlínském letišti. O minulosti Albakra zatím není k dispozici mnoho informací. Jisté však je, že přišel loni do Německa v rámci masivní migrační vlny a byl mu udělen status uprchlíka. Jeho případ je dalším z důkazů popírajících tvrzení kancléřky Angely Merkelové, že terorismus nelze spojovat se současnou uprchlickou vlnou.

Po sérii červencových teroristických útoků tak mohla Německo zasáhnout další katastrofa, která by zpochybnila neustále opakovaný slogan kancléřky „Wir schaffen das“ (My to zvládneme, pozn. redakce). Kancléřka sice od té doby lehce přehodnotila svoji přistěhovaleckou politiku a vláda přijala některá zpřísňující opatření. Případ dvaadvacetiletého syrského uprchlíka však ukázal, že bezpečnost Německa bude i nadále v ohrožení.

Jak konstatuje redaktor německého deníku Rheinische Post Gregor Mayntz, aktuální pokus o teroristický útok vyvolává mnoho otázek. Tou první je podle Mayntze, jak mohl výrobce bomby proklouznout protiteroristickému zásahu v Chemnitzu. Německý komentátor dále konstatuje, že je třeba se ptát, proč byla policejní akce ve finále tolik uspěchaná, když monitorování podezřelého probíhalo již několik týdnů.

Ještě kritičtější je internetový server Deutsche Stimme ve svém textu s titulkem „Hosté Merkelové: Teror ve jménu islámu“. Faktem podle serveru zůstává, že dvaadvacetiletý Syřan se do Německa dostal v rámci uprchlické vlny a žije v zemi na úkor daňových poplatníků. „Nepůjde se vší pravděpodobností o poslední čin tohoto druhu, který zde spáchají hosté Angely Merkelové. Vládnoucí pseudoelity však budou opět tvrdit, že jde jen o jednotlivé případy. Navzdory tomu je kancléřka opět stále populárnější. Kdo by chtěl tyto průzkumy zpochybňovat?“ ironicky konstatuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…