Katastrofa? Velmi zlé zprávy pro Angelu Merkelovou

09.08.2018 14:22

Europoslanec Jan Zahradil před pár dny na facebooku vyvěsil průzkum, který ukazuje, že německá kancléřka Angela Merkelová dál oslabuje. Totéž platí o sociální demokracii, která s CDU/CSU Angely Merkelové vstoupila do velké koalice. Zato Alternativa pro Německo sílí. Česká média by si toho prý měla začít všímat. Zvláště ta, co Merkelové fandí. Jinak se prý jednou dočkají velkého překvapení.

Katastrofa? Velmi zlé zprávy pro Angelu Merkelovou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Průzkum z konce července ukázal, že CDU/CSU Angely Merkelové by teď volilo asi 30 procent voličů. Je na tom tedy podobně jako český premiér Andrej Babiš se svým ANO. Jenže zatímco pro Babiše představuje přibližně 30 procent zřejmě maximum politické síly, Merkelová se ještě před rokem blížila ke 40 procentům voličské podpory.

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

Německá sociální demokracie oslabuje podobně. Momentálně se pohybuje na 17 procentech. Kdyby se CSU/CSU a německá sociální demokracie znovu spojily do koalice, už by nedosáhly na většinu v parlamentu. Podle Zahradila by mohla pomoct ještě koalice se Zelenými, kteří mají 12 procent, ale to nic nemění na tom, že podpora CDU/CSU poklesla.

Zato Alternativa pro Německo (AFD) sílí. Dnes by ji volilo 17 procent voličů. krajně levicovou Die Linke by volilo asi 11 procent lidí. Liberálové  FDP by se nyní mohli těšit na přibližně 9 procent hlasů.

„Čerstvý průzkum z Německa. Loni touhle dobou měla CDU/CSU těsně pod 40, SPD těsně pod 25 a AfD okolo 10. Teď už by velkou koalici nepostavili. Asi by se něco poslepovalo se Zelenými, ale tektonický posun německé politiky pokračuje. Naše merkelofilní média/analytici/komentátoři by si toho konečně měli začít všímat nebo na to jednou budou koukat s otevřenou pusou,“ napsal Zahradil.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…