Katastrofa kolem radikálního islámu? USA by se prý měly zamyslet. Už vážně

02.06.2015 10:02

Známý americký konzervativní komentátor Patrick J. Buchanan rozebírá, proč je vůle k boji a obětování na Blízkém východě vždy mnohem větší v případě náboženských radikálů než u sekulárních demokratických sil, které podporují Spojené státy.

Katastrofa kolem radikálního islámu? USA by se prý měly zamyslet. Už vážně
Foto: Archiv
Popisek: Irák

„Irácké síly bohužel neprojevily žádnou vůli bojovat. Můžeme je vycvičit a poskytnout jim zbraně. Nemůžeme v nich však vypěstovat vůli k boji,“ cituje Buchanan v úvodu svého komentáře amerického ministra zahraničí Ashe Cartera. Znechucení američtí důstojníci se nechali slyšet, že v bitvě o Ramádí převyšoval počet obránců islámské bojovníky v poměru deset ku jedné. Přesto Islámský stát Ramádí dobyl. „Proč se irácká armáda tak snadno vzdala? Co motivovalo bojovníky ISIS k útoku na město, když bylo obránců mnohem víc než jich samotných?“ ptá se Buchanan.

Podle Buchanana se však tento neúspěch nedá vysvětlit jen tím, že jsou Iráčané zbabělí. Poukazuje přitom na válku se sousedním Íránem, kdy jich v letech 1980 až 1988 zemřely při obraně vlasti desítky tisíc. „Měli bychom se ptát, proč byli ochotni umírat za diktátora Saddáma Husajna a dnešní iráčtí vojáci nejsou ochotni bojovat za demokrata Hajdara al-Abádího,“ poukazuje Buchanan. Na Středním východě jsou dle jeho mínění ochotni lidé umírat za svůj kmen a víru. „Nikdo z nich však nebude ochoten umírat za americké hodnoty zahrnující demokracii, rozmanitost, pluralitu, sexuální svobodu či rovnost mezi mužem a ženou,“ konstatuje americký konzervativec.

celý text v angličtině je ZDE

Podobně neradostná situace dle Buchanana panuje i v jiných regionech, kde byla dříve přítomna americká armáda. „V Afghánistánu jsme s Tálibánem bojovali dlouhých třináct let. Ani teď boje neustaly. Mnozí se nyní obávají, že se afghánská armáda financovaná miliardami amerických dolarů, po našem odchodu rovněž rozpadne. Jak je možné, že má Tálibán mnohem větší vůli bojovat než afghánští vojáci vyškolení americkými vojenskými instruktory? Tato otázka je klíčová. Následně bychom se měli ptát, jestli vůbec může Západ na Středním a Blízkém východě zvítězit,“ zmiňuje Buchanan.

„Téměř ve všech válkách, kterých jsme se účastnili, měli naši spojenci lepší výcvik i modernější a přesnější zbraňové systémy. Přesto byli nepřátelé našich spojenců vždy mnohem více ochotni obětovat svůj život. Stát se mučedníkem, vytvořit nový kalifát a vyhnat bezvěrce a jejich loutky. To jsou základní atributy nabídky Islámského státu, kterou oslovují dokonce i své příznivce žijící na Západě. Co však nabízíme my? Jak máme přesvědčit irácké sunnity, aby získal zpět území ovládané jejich nepřáteli? Z našich arabských spojenců jsou Katařané, Saúdové a další obyvatelé států v Perském zálivu ochotni provádět letecké údery. Kurdové budou bojovat za svůj Kurdistán. Ale pokud budoucnost patří těm, kteří jsou ochotni pro dosažení svého cíle položit svůj život, potom bude záležet osud Blízkého východu na sunnitech, šíitských milicích, ISIS, al-Káidě, Hizballáhu a iránských Revolučních gardách.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…