Katastrofa na poli spravedlnosti. Benešová chce svléknout justici "donaha"

09.02.2016 9:04

Zkorumpované soudy představují problém při hledání spravedlnosti, takřka katastrofu. Podle někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je třeba s tím něco udělat. Jako poslankyně ČSSD se proto rozhodla, že soudce i státní zástupce „svlékne takřka do naha“, aby bylo jasné, zda berou úplatky či nikoliv. Informuje o tom pondělní MF Dnes. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová se postavila proti.

Katastrofa na poli spravedlnosti. Benešová chce svléknout justici "donaha"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obhájkyně Marie Benešová

Ve Sněmovně leží zákon o střetu zájmů, podle něhož by politici museli uveřejnit svůj majetek už při nástupu do funkce, aby bylo zřejmé, na kolik si přišli během doby, co sloužili veřejnosti. Benešová chce stejnou povinnost rozšířit i na soudce. „Dost jsem se divila, že soudci a státní zástupci nejsou do této povinnosti zahrnuti. Vždyť kolik zpráv tajné služby BIS hovoří o katastrofě na tomto poli, a oni je stále nechávají stranou,“ varovala Benešová.

Prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula není a priori proti tomuto nápadu, ale upozorňuje, že k údajům nesmí mít přístup úplně každý, protože je třeba zachovat stáním zástupcům bezpečnost. Nesmělo by být například známo, kde bydlí. Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa rovnou říká, že je toto rozšíření zákona zbytečné, protože soudce lze prověřit i jinými cestami.  

„U politiků je to trošku něco jiného, tam je důležité vědět, s jakým majetkem nastupují do veřejných funkcí a s jakým vystupují. Jestli třeba pobyt v politice nevyužili nějak jinak; a veřejnost to asi taky má právo vědět. U soudců jsou nastaveny jiné mechanismy, kterými lze zkontrolovat, jestli má opravdu jen svůj příjem, nebo nějak zázračně zbohatl a má to původ třeba v úplatcích,“ říká Baxa. A na jeho stranu se staví současná vrchní pražská státní zástupkyně Bradáčová. Ta připomněla, že je majetek státních zástupců prověřován Národním bezpečnostním úřadem, když žádají o prověrku. Případný nesoulad mezi příjmy a majetkem jednotlivce ještě neznamená, že se člověk dopustil trestné činnosti.

Benešová ale trvá na svém. „My se musíme zodpovídat kvůli každé koruně. I když si jdu vybrat z banky své vydělané peníze třeba na jídlo, protože jsem takzvaně politicky exponovaná osoba. Ale soudci se z toho vždycky nějak vykroutí.“ Sluší se připomenout, že finanční poměry někdejšího náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka neodpovídaly po prověření jeho příjmům. A pokud jde o soudce, ti prověrku NBÚ nemají.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…