Katastrofa pro nemocnice: Jde o peníze. Piráti bijí na poplach

11.05.2021 9:28

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová opakovaně prohlašují, že Česku pomohou i dotace z EU určené na obnovu ekonomiky po pandemii koronaviru. Kupříkladu do českých nemocnic by mohlo přitéct asi 15 miliard korun. Jenže nad způsobem rozdělování těchto peněz zůstává rozum stát. Alespoň českým Pirátům. Ti proto na vládu tvrdě udeřili.

Katastrofa pro nemocnice: Jde o peníze. Piráti bijí na poplach
Foto: Archiv Ondřeje Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Z programu REACT-EU by mohlo do českých nemocnic přitéct asi 15 miliard. To je finanční pomoc, která by se vyčerpaným nemocnicím jistě hodila. Hodila by se nemocnicím v Karlovarském kraji, které si v lednu procházely takřka covidovým peklem, hodila by se nemocnicím v Ústeckém kraji, ale i nemocnicím v řadě dalších českých regionů, které mají k dispozici podstatně méně peněz. Některé fakultní nemocnice podléhající přímo ministerstvu zdravotnictví.

Má to však háček.

Ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová oznámila, že bude rozhodovat i rychlost podání žádosti o dotaci. Fakticky tak bude záležet na tom, kdo rychleji klikne myší. O tom, která nemocnice uspěje, a která ne, může rozhodnout půl vteřiny. A některé nemocnice, které mohou mít připraveny kvalitní projekty, přijdou „díky“ tomu zkrátka.

Úřednice z Ministerstva pro místní rozvoj ČR Petra Živcová v této souvislosti poslala nemocnicím důležité pokyny, které získal i server Seznam zprávy.  V jednom z nich stojí, že „rozhodující může být nejen vteřinové podání, ale i mikrosekundové podání“.

„Pokud budete klikat ve 13:59, systém vám pošle hlášení, že ještě není možné žádost podat, než toto vyřešíte, ztratíte vteřinu a projekt nepodáte včas. Začít tedy přesně ve 14:00. Doporučuji secvičit postřeh a rychlost u časomíry, která je vázána na světový čas a trénovat dvojklik,“ píše dále Živcová ve zprávě, kterou má server k dispozici.

Pirátům se to ani trochu nelíbí.  

„Kauza ‚klikací dotace‘ názorně ilustruje, že vláda nemá žádnou představu o budování a financování sítě nemocnic. 15 miliard korun z REACT-EU mohly být skvělou příležitostí, jak posílit zdravotnictví zejména v regionech, kde covid odhalil vážné personální i věcné nedostatky. Místo toho byly rozdány náhodně, systémem ‚kdo dřív klikne, ten dřív bere‘, bez jakékoliv koncepce a bez úcty k občanům EU, kteří museli na tyto dotace vydělat a odvést daně. Navíc budeme muset nyní po celá léta hradit provoz chaoticky vybudované infrastruktury ze zdravotního pojištění, nebo ji nákladně rušit a přemisťovat,“ poznamenal k tomu pirátský poslanec Ondřej Profant.

Pirátská zastupitelka v Ústeckém kraji Kateřina Stojanová dodala, že tento systém jen ještě více prohloubí rozdílné postavení nemocnic v různých krajích. Některé zůstanou v pozici chudých příbuzných.

„Reálný dopad takového nespravedlivého nakládání s miliardami evropských peněz pak lze pozorovat třeba na Lužické nemocnici v Rumburku, která zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. A která musela v historii z finančních a personálních důvodů uzavřít hned několik částí svých oddělení. Z REACT-EU měla mimořádnou šanci dostat až 150 milionů korun, které jí po tomto neúspěchu budou citelně chybět. Strach o dostupnost potřebné péče v této části Ústeckého kraje se tak jen prohloubil,“ uvedla Stojanová.

Piráti se zlobí

Piráti se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…