Kateřina Bursíková Jacques: Petříček má svědomí a ví, co je správné. Jeho čas ještě přijde

12.04.2021 19:52

Tomáš Petříček (ČSSD) skončil jako šéf české diplomacie, prezidentem byl odvolán dnes odpoledne. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka to přispěje k tomu, aby byla strana před říjnovými volbami srozumitelná. Ozývají se však nespokojené hlasy, jež v odchodu Petříčka z ministerské funkce žádnou výhru pro ČSSD ani pro vládu samotnou neshledávají. Jedním z nich je bývalá poslankyně Kateřina Bursíková Jacques. „Jeho čas ještě přijde,“ píše ve svém facebookovém komentáři.

Kateřina Bursíková Jacques: Petříček má svědomí a ví, co je správné. Jeho čas ještě přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

I když staronový předseda ČSSD Jan Hamáček odmítá spekulace, že by Petříčka navrhl odvolat kvůli prezidentovi, který ministra dlouhodobě kritizoval a nedávno k jeho odchodu vyzval, považuje Petříček odvolání za politické rozhodnutí.

Hamáček Petříčkovo odvolání považuje za dobrý tah před blížícími se sněmovními volbami. Přeje si, aby strana získala co nejvíce tradičních levicových voličů, kteří odešli hlavně k ANO. Ty však Petříček svými politickými postoji naopak odrazoval. Řada lidí i někteří politologové nehodnotí tento krok jako zrovna šťastný.

Právě k těmto nespokojeným hlasům se zařadila Kateřina Bursíková Jacques, která na svém facebooku shrnula, proč byl Petříčkův konec nevyhnutelný.

„Nic si moc neidealizuju, ale když ministr Petříček souhlasil s tím, že se setká s Liou Sia (vdovou po nositeli Nobelovy ceny míru – Liu Siaopovi, kterého umučili čínští komunisté a která sama byla sedm let v čínském domácím vězení a dnes žije většinou v ústraní v Berlíně) a nechal se s ní vyfotit, uvěřila jsem tomu, že má taky svědomí a smysl pro to, co je správné,“ přičítá mu politička plusové podoby.

Vyzdvihla i jeho neústupný postoj v otázce ruské vakcíny či dostavby jaderné elektrárny Dukovany. „Když později bránil importu Sputniku V bez certifikace do ČR anebo ruskému a čínskému vlivu na dostavbu Dukovan, tento můj pocit potvrdil,“ doplnila.

„Jeho odvoláním se sociální demokracie stává čitelnou a pro evropsky a pro západně uvažující voliče asi nevolitelnou,“ pokračuje Kateřina Bursíková Jacques s poznámkou, že tak je to správné.

Petříčkovo setrvání v úřadě by podle ní bylo matoucí. „Skoro si myslím, že po prohrané volbě o post předsedy strany (zvolení jsem mu přála) měl rezignovat sám. Člověk nemůže,“ píše závěrem a optimisticky k Petříčkově budoucí politické kariéře dodává: „Věřím, že jeho čas ještě přijde.“

Zástupci opozice vidí za Petříčkovým odvoláním Zemanův tlak i vnitrostranický boj. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že důvodů bude více, přání prezidenta Zemana je asi rozhodující. ČSSD podle něj už nemá svoji politiku, pouze plní přání prezidenta a premiéra. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je odvolání Petříčka výsledkem vnitrostranického boje v ČSSD. Za politicky špatné rozhodnutí považuje Petříčkovo odvolání předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se Hamáček snaží zavděčit prezidentovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…