Katolický Tálibán, papežův podržtaška. Udělal si živnost z dialogu, a teď kamenuje. Z ČT zaznívala slova, na která Tomáš Halík opravdu není zvyklý

10.08.2016 6:23

Je spor o článek arcibiskupa Dominika Duky, který odmítl otisknout Katolický týdeník, projevem hlubších sporů uvnitř české katolické církve? O tom v úterních Událostech, komentářích diskutovali tajemník pražského arcibiskupa Milan Badal a religionista Ivan Štampach. Šéfredaktorka Katolického týdeníku byla do vysílání pozvána, účast ale odmítla.

Katolický Tálibán, papežův podržtaška. Udělal si živnost z dialogu, a teď kamenuje. Z ČT zaznívala slova, na která Tomáš Halík opravdu není zvyklý
Foto: ČT
Popisek: Religionista Ivan Štampach

Katolický týdeník prý nenašel místo pro otištění článku Dominika Duky, kterým reagoval na zavraždění francouzského kněze islamistickým teroristou. Ten nakonec vyšel exkluzivně na ParlamentníchListech.cz. Katolický týdeník je přitom tiskovým orgánem České biskupské konference. „Čekali bychom, že takové médium se kardinála zeptá, co si o vraždě kněze myslí,“ podotkl Badal.

TEXT KARDINÁLA DUKY PRO PARLAMENTNÍLISTY.CZ

V církvi je katolický Tálibán

A posteskl si, že v církvi jsou lidé, které označil za „katolický Tálibán“, kteří jej okamžitě po jeho vystoupení v ČT onálepkovali jako zločince. Přitom šlo o lidi, „kteří mají hlásání dialogu jako svou živnost“.

Badal poukázal na to, že v katolické církvi je svoboda a sám papež vyzývá, aby byl kritizován. A když jej on kritizoval, papežovi „podržtaškové“ mě kamenovali“, posteskl si Badal.

Na naléhání moderátora, aby byl konkrétnější, kdo jej nálepkoval, zmínil jméno Tomáše Halíka.

Duka prý nerozlišuje islám a islamismus

Ivan Štampach by považoval za zvláštní, kdyby katolické noviny cenzurovaly svého vydavatele. Spíše byl důvodem veřejný spor šéfredaktorky a pražského arcibiskupství. „V církvi je těžké napětí,“ podotkl Štampach. Podle jeho názoru vyjádření Duky v kontroverzním článku nerozlišuje islám a islamismus.

Badal oponoval s tím, že „každý text je zkratkou“. A také tím, že jistý profesor ze Sorbony publikující na rádiu Vatikán říká o islámu to samé co Duka.

Badal ujistil, že církev se i nadále bude s islámem snažit o dialog, ten ale kvůli teroristickým útokům bude obtížnější. Církev je tady podle Badala nejen kvůli lásce k Bohu a k bližním, ale měla by také kodifikovat ochranu lidí. „Do debat je třeba vnést trochu zdravého rozumu,“ vyzval. Imigranty bychom měli přijímat, ale jen ty prověřené. „Nelze pustit sem s otevřenou náručí každého,“ podotkl.

Štampach s tím nesouhlasil. Tyto záležitosti jsou prý starostí policie a tajných služeb. „Úkol církve je jiný, láska k bližnímu,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…