Kauza Barták: Mirek Topolánek prý jen těsně unikl

20.12.2013 6:54

Za měsíc stane před soudem někdejší ministr obrany Martin Barták za údajnou korupci v kauze Tatra, v níž si měl říci o úplatek pět milionů dolarů. Smyčka se podle všeho stahuje i kolem spolupracovníka někdejšího premiéra Mirka Topolánka, lobbisty Marka Dalíka - za nákup pandurů. Žaloba je prý skoro hotová. V obou kauzách se vyšetřovatelé zaměřili i na samotného Topolánka. Informuje o tom MF Dnes.

Kauza Barták: Mirek Topolánek prý jen těsně unikl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Dvacátého ledna před soudem stane někdejší ministr obrany Martin Barták za to, že si měl v roce 2008 říci o úplatek ve výši 5 milionů dolarů. Pokud by společnost Tatra zaplatila, prý by neměla problémy se zakázkou v Česku. Ještě o rok dříve si o úplatek řekl tehdejší poradce premiéra Marek Dalík, a to v kauze nákupu obrněnců pandur. Státní zástupce nyní čeká ještě na jedno vyjádření ze zahraničí a pak je připraven podat obžalobu. Ta o vlas minula samotného expremiéra Mirka Topolánka, protože se oba výše zmínění muži zaštiťovali při jednání o úplatku tím, že k němu mají přístup.

Jako přes kopírák

"Obrazně řečeno: Topolánka dělil od obvinění milimetr,“ řekl deníku zdroj obeznámený s vyšetřováním. Nakonec se však kriminalistům nepodařilo prokázat, že o jednání Bartáka či Dalíka věděl, takže se obvinění vyhnul. A sám se k tomu odmítá vyjádřit.

Státní zástupce Dušan Táborský v obžalobě Bartáka a zbrojaře Michaela Smrže prohlašuje, že se Martin Barták dopustil trestné činnosti v souvislosti s dodávkou 556 automobilů Tatra. Smlouvy o dodávce vozů byly podepsány na konci roku 2006 s podmínkou, že se na zakázce bude podílet firma Praga z Hostivaře. Z toho ale nakonec sešlo a Tatra kvůli tomu začala mít se zakázkou problémy. V roce 2008 měl Barták představitelům podniku oznámit, že se problémy vyřeší, pokud předají úplatek 5 milionů dolarů. Na konci roku 2011 byli obviněni Martin Barták z korupce a zbrojař Smrž z podvodu. Za měsíc zamíří k soudu.

Kauza nákupu obrněnců je předchozímu případu velmi podobná. Ještě vláda Jiřího Paroubka v lednu 2006 rozhodla o nákupu pandurů za 23,6 miliard korun. Po nástupu vlády Mirka Topolánka se však začala zakázka komplikovat. Marek Dalík měl představitelům rakouské dodavatelské firmy Steyr oznámit, že bude třeba zaplatit 18 milionů eur, pokud má zakázka pokračovat. Manažer firmy Steyr Stephan Szücs sepsal po jednání o úplatku zprávu. Z té plyne, že nebylo jasné, kdo by měl miliony eur obdržet. Na české straně při jednání seděl mimo jiné právě Marek Dalík. Toho ale vyšetřovatelé neviní z korupce, ale z podvodu, protože v inkriminované době neměl žádnou relevantní funkci, z níž by mohl zakázku ovlivnit. Sám Dalík považuje obvinění za nesmyslné.

„Klient spáchání trestného činu popírá. Bude-li podána obžaloba, nařízeno hlavní líčeni a poté přistoupeno k přednesu závěrečných návrhů, budu adekvátně reagovat na tvrzení obžaloby. Zatím je neznám,“ říká Dalíkův advokát Tomáš Sokol. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…