Kauza Bartáka a Smrže se přesouvá z Ostravy k pražskému soudu

22.07.2013 15:31

Případ údajné korupce bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže bude místo Krajského soudu v Ostravě řešit Městský soud v Praze. Nejvyšší soud rozhodl o přesunu kauzy. Důvody spočívají v rychlosti a hospodárnosti řízení, řekl dnes ČTK mluvčí NS Petr Knötig. Většina svědků totiž bydlí v Praze.

Kauza Bartáka a Smrže se přesouvá z Ostravy k pražskému soudu
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Změnu navrhli soudci ostravského krajského soudu. Žaloba je hotová už od ledna, její projednávání však nejspíš hned tak nezačne. Po přesunu kauzy musí nastudovat spis nový soudce.

Barták se Smržem podle vyšetřování požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů.

Barták naopak z korupce obvinil Adamse, který v Bartákově kauze vystupuje jako svědek. Proces s Adamsem začal u brněnského městského soudu 6. června. Pokračuje v úterý.

Pokud by se prokázala vina Adamse, hrozí mu rok až pět let ve vězení. Barták je ohrožen trestní sazbou pět až 12 let vězení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…