Kauza Koněv: „Debile, noku." Ovčáček vydal VIDEO a bylo zle. A zítra může být ještě hůř

11.09.2019 9:52

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček sdílel video, v němž apeloval na zastupitele pražské městské části Praha 6, kteří budou rozhodovat o osudu sochy maršála Koněva. „Tady jde o čest naší země,“ uvedl a vyzval, aby byla socha zachována pro budoucí generace.

Kauza Koněv: „Debile, noku." Ovčáček vydal VIDEO a bylo zle. A zítra může být ještě hůř
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

„Vážení členové zastupitelstva městské části Praha 6. Obracím se na vás s  naléhavou prosbou. Prosím, přijměte tuto prosbu jako prosbu člověka, který k vám promlouvá s velkou pokorou. Čeká vás mimořádně důležité rozhodování o osudu jedné sochy. O osudu sochy maršála Koněva,“ začal Ovčáček.

Anketa

Máte důvěru ve Věru Jourovou? (Hlasování od 11.9.2019)

13%
87%
hlasovalo: 9931 lidí

„Vím, že jde o osobnost kontroverzní, která má za sebou celou řadu dobrých činů, ale také činů, které si zaslouží nejvyšší kritiku. Musíme si ale uvědomit, že za maršálem Koněvem je nejenom osvobození naší vlasti, ale třeba také osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim. A to jsou hodnoty natolik vysoké, že bychom měli projevit nejenom velkorysost, ale také úctu. A to nejenom k maršálu Koněvovi, ale především k sobě samým. Ano, budete hlasovat o tom, zda si Česká republika zachová svou čest,“ poznamenal.

„Ještě do nedávné doby se na našem území snesly různé pomníky. Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy a máme třeba sochu maršála Koněva. Prosím vás tedy, pečlivě zvažujte, než budete hlasovat. Prosím, nepodléhejte současným a aktuálním záležitostem, tady nejde o Miloše Zemana, Andreje Babiše, o Ruskou federaci, tady jde o čest naší země. Snažně vás proto prosím, zachovejte tuto sochu pro budoucí generace,“ uzavřel Ovčáček.

Video najdete ZDE.

Následně se dočkal na svém twitterovém profilu mnoha komentářů, kromě obvyklých zpráv, jež se nevyjadřovaly k tématu. „Kdo by si pouštěl video s takovým ruským debilem?“ zaznělo v prvním z nich.

„Prosím zastupitele naší krásné Prahy 6, neposlouchejte toho bolševického noka z Hradu... Děkuji,“ píše další diskutér.

Další jej vyzývá k tomu, aby sochu chodil obdivovat na skládku. „Pane Ovčáčku, s velkou pokorou můžete chodit obdivovat sochu krvavého maršála někam na skládku. Nebo v lepším případě do muzea, pokud o ni bude některé stát,“ uvedl.

Kolem sochy panuje dlouhodobě kontroverze. Už v minulosti se objevila iniciativa na její odstranění. Při loňském 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila radnice Prahy 6 u sochy tabule s doprovodným textem. Popisuje roli maršála Koněva v roce 1945 při osvobozování Československa od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, i v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou Berlínské zdi. „V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ stojí také na desce.

Zastupitelstvo městské části Praha 6 se uskuteční zítra od 10 hodin v zasedací místnosti Úřadu městské části Praha 6.  Posledním bodem jednání je pak právě osud pomníku maršála Koněva. V minulém týdnu se u pomníku konala poměrně ostrá demonstrace, o níž jsme psali ZDE.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …