Kauza Křetínského tašky vyplula znovu na povrch. Deník zná pozadí

01.03.2014 8:18

Jak to bylo s utkáním Jablonec – Plzeň (0:2), které se odehrálo před dvěma lety? Byl výsledek ovlivněn korupcí? Na tuto otázku bude hledat odpověď soud. K němu míří jako svědci špičky českého fotbalu. MF Dnes získala text obžaloby, jež odhaluje pozadí zápasu a v níž proti Plzni poprvé ostře vystupuje sparťanský šéf Daniel Křetínský.

Kauza Křetínského tašky vyplula znovu na povrch. Deník zná pozadí
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

MF Dnes připomíná, že před dvěma lety šel Daniel Křetínský se svou tajemnou černou taškou za prvním mužem českého fotbalu Miroslavem Peltou. V tašce měly být údajně závažné informace o celém systému ovlivňování fotbalu. Podle policie však důkazy v tašce nebyly. Nicméně současné vyšetřování je prý vedlejším produktem oné události.

Žalobce Křetínského výpověď shrnuje:  „Z fotbalového prostředí měl jednoznačnou informaci, že pan M. Svoboda v období více měsíců před tzv. podzimní korupční aférou systematicky působil ve prospěch FC Viktorie Plzeň, a to tak, že před zápasem kontaktoval rozhodčí s příslibem úplatku, který pak následně osobně předával." M. Svoboda je Martin Svoboda, fotbalový funkcionář přezdívaný Chřestýš, jeden z obviněných. Chřestýš se mu prý říká podle chřestivých zlatých řetězů na krku. Podle textu obžaloby měl Svoboda nabídnout 200 tisíc korun rozhodčímu Tomáši Adámkovi, pokud Plzeň v Jablonci uspěje.

Během tří let prohrál víc než dva a půl milionů korun

Jedním z motivů mohla prý být Svobodova vášeň pro sázení a jen náhodou si vybral zmíněné utkání Plzně. MF Dnes uvádí, že z obžaloby vyplývá, že byl na herních účtech u sázkových kanceláří v minusu. Během tří let prý prohrál víc než dva a půl milionů korun. Z toho lze odvodit, že měl zájem na tom, aby Plzeň vyhrála.

Křetínský, stejně jako další vrcholní představitelé českého fotbalu, vypovídal v aféře už zmíněného prvoligového zápasu. Soudní jednání je naplánované na polovinu dubna.  MF Dnes doplňuje, že Plzeň v Jablonci opravdu vyhrála, ovšem zápas neměl nestandardní průběh, Adámek neřešil žádné sporné situace a hosté díky dvěma regulérním gólům vyhráli 2:0.

Generální manažer plzeňského klubu Adolf Šádek sice připustil, že jsou se Svobodou blízcí přátelé, ale odmítl jakoukoli smluvní nebo externí spolupráci. Také státní zástupce prý konstatuje, že souvislost s Plzní prokázaná nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…