Kauza Lidl: Jsem starý, takže nemohu mlčet, odpálil Duka ty, kteří se smáli jeho boji proti umazaným křížům

14.09.2017 14:05

Kardinál Dominik Duka zareagoval na svém facebookovém profilu na posměch, který sklidil za svá slova ohledně umazaných křížů z letáku a z některých výrobků společnosti Lidl.

Kauza Lidl: Jsem starý, takže nemohu mlčet, odpálil Duka ty, kteří se smáli jeho boji proti umazaným křížům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Dost lidí se mi posmívá, že se starám o obal na brambůrky a jiné výrobky. Prý jde jen o truchlivé rozpoložení stárnoucího člověka, namísto svědectví křesťanské lásky. Ano, jsem starý, ale rád bych upozornil, že mládí automaticky neznamená neomylnost, pokrok a jasný úsudek. Zdaleka si nemyslím, že své pocity přeháním, když píši, že vše může začít odstraňováním křížů na fotografiích a končit odstraňováním křížů skutečných,“ poznamenal Duka.

Podle jeho slov, jakmile začneme v kříži vidět nikoli symbol ukazující na Krista, křest, ale jen grafickou značku velké světové organizace křesťanského náboženství, se kterou můžeme zacházet jak s prázdným logem, pak jsme ztratili svou identitu. 

„Žel Bohu, je to právě mé stáří a zkušenosti, které mi říkají, že leccos podobného jsem už zažil. Moji mladí oponenti ani netuší, jak se modlím, abych se mýlil a jak bych byl rád, kdyby se vývoj v Evropě a ve světě ubíral dobrým a lidským směrem. Zatím se spíše zdá, že překvapivě vyrůstají nové generace aktivistů, kteří se budou lidem snažit říkat, co si správně myslet, čemu věřit – a budou se jim snažit zajistit to pravé štěstí, tak, jak oni si ho oni představují,“ poznamenal Duka. „Hospodinovy cesty ale nebudujeme z dotací. To je spíše na nás, abychom je pokorně objevovali a kráčeli po nich,“ uzavřel.

Kardinál tak mimo jiné reagoval i na příspěvek asistenta na Ekumenického institutu Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Martina Vaňáče. Ten Duku zkritizoval za jeho prohlášení vůči Lidlu, kdy podle jeho slov místo uklidnění situace přilil jen pomyslný olej do ohně. „Ve svých vyjádřeních nezohlednil, že se obchodní řetězec Lidl od začátku a opakovaně omlouval. Nehledě na skutečnost, že výrobky Lidlu jsou bez křížů již několik let. V obou vyjádřeních situaci vyhrocuje tvrzením, že úpravy fotografií jsou jen začátkem,“ poznamenal Vaňáč. 

Původní text ZDE

„Bylo by na místě, aby pražské arcibiskupství šetřilo s podobnými vyjádřeními, zbytečně nezatahovalo katolickou církev do propagandistických kampaní a svojí nekompetencí ještě více nediskreditovalo důvěryhodnost církve. S ohledem na blížící se parlamentní a prezidentské volby je možné očekávat, že množství různých kampaní a neověřených zpráv bude přibývat,“ uzavřel Vaňáč.

Celý příspěvek Dominika Duky:

Dost lidí se mi posmívá, že se starám o obal na brambůrky a jiné výrobky. Prý jde jen o truchlivé rozpoložení stárnoucího člověka, namísto o svědectví křesťanské lásky. Ano, jsem starý, ale rád bych upozornil, že mládí automaticky neznamená neomylnost, pokrok a jasný úsudek. Zdaleka si nemyslím, že své pocity přeháním, když píši, že vše může začít odstraňováním křížů na fotografiích a končit odstraňováním křížů skutečných. Jakmile začneme v kříži vidět nikoli symbol ukazující na Krista, křest, ale jen grafickou značku velké světové organizace křesťanského náboženství, se kterou můžeme zacházet jak s prázdným logem, pak jsme ztratili svou identitu. 

Žel Bohu, je to právě mé stáří a zkušenosti které mi říkají, že leccos podobného jsem už zažil. Moji mladí oponenti ani netuší, jak se modlím, abych se mýlil a jak bych byl rád, kdyby se vývoj v Evropě a ve světě ubíral dobrým a lidským směrem. Zatím se spíše zdá, že překvapivě vyrůstají nové generace aktivistů, kteří se budou lidem snažit říkat co si správně myslet, čemu věřit a budou se jim snažit zajistit to pravé štěstí, tak jak oni si ho oni představují.
Hospodinovy cesty ale nebudujeme z dotací, jako je spíše na nás, abychom je pokorně objevovali a kráčeli po nich.
*
Více budu nad reflexí debaty o křížích uvažovat v sobotním komentáři na Radio Proglas 16. září 2017 v 7.30 a v repríze v 18.20 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…