Kauza Nagyová: Obviněný se nabídl, že zaplatí škodu

18.11.2013 10:28

Bývalý ředitel vojenské tajné služby Milan Kovanda prostřednictvím dopisu nabídl Ministerstvu obrany, že zaplatí škodu, která případně vznikla v kauze nezákonného sledování exmanželky Petra Nečase a zaměstnanců Úřadu vlády. Ta je podle policie vyčíslena částkou 125 000,- Kč. Server Aktuálně.cz píše, že Kovanda chce od ministerstva vědět, jestli také zjistilo finanční škodu, nebo nikoliv.

Kauza Nagyová: Obviněný se nabídl, že zaplatí škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Milan Kovanda poslal prostřednictvím svého advokáta ministrovi Vlastimilu Pickovi dopis, v němž nabízí, že uhradí částku, kterou zpravodajci zaplatili soukromé agentuře, aby sledovala ředitelku Hrzánského paláce a řidiče expremiérovy sekretářky Jany Nagyové. Právě v této souvislosti je Kovanda obviněn.

Za služby najaté soukromé agentury vojenští zpravodajci zaplatili podle údajů ve vyšetřovacím spisu částku 125 000 korun. Aktuálně.cz ale uvádí, že Kovanda se v dopise ministra ptá, zda zmíněné výdaje považuje za škodu stejně, jako to učinila v obvinění policie.

Na žádost Jany Nagyové totiž Kovanda spolu se svým podřízeným, plukovníkem Janem Pohůnkem, najali za peníze zpravodajství soukromou agenturu, která sledovala zaměstnance Úřadu vlády Alenu Hegrovou a Jiřího Pertla. Kovanda i Pohůnek se hájí, že prý soukromá agentura byla najata, aby rozvědka mohla posoudit schopnosti své konkurence.

Škoda podle Matznera možná nevznikla

V dopise, který má k dispozici deník Insider, advokát Jiří Matzner žádá o vyčíslení škody. Matzner Aktuálně.cz řekl, že chce díky dopisu zjistit, zda najmutí soukromé agentury nevnímá jako škodu pouze policie. "Za prvé zjistíme, zda samotné ministerstvo považuje klientovo jednání za něco, z čeho vznikla škoda. To je alfa a omega této věci. A za druhé zjistíme vyčíslení samotné škody. Protože pokud zpravodajství zaplatilo za informaci, nemusí to nutně znamenat, že platbou vznikla škoda," uvedl Matzner.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…