Kauza Nagyová: Speciální útvar policie přitížil obviněné

23.06.2014 7:48

Policisté, kteří mají na starosti vyšetřování sledování exmanželky premiéra Petra Nečase vojenskou tajnou službou, došli k závěru: O žádnou ochranu Radky Nečasové nešlo. Dokumenty ve vyšetřovacím spisu vyvracejí tvrzení bývalé šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové (Nečasové), že chtěla Nečasovu rodinu uchránit před skandálem. Píše o tom MF Dnes.

Kauza Nagyová: Speciální útvar policie přitížil obviněné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

„Z prostudovaných materiálů jednoznačně vyplývá, že bylo prováděno sledování, nikoliv obrana proti sledování," stojí v posudku policejního Útvaru zvláštních činností, který má redakce MF Dnes k dispozici.

Obvinění exšéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda dosud trvali na tom, že šlo právě o kontrasledování, tedy prověřování, zda Nečasovou někdo nesleduje a zda někomu z její rodiny nehrozí nebezpečí.

Podle policejních specialistů to ale vylučuje už způsob sledování. Okolí objektu prý nebyla věnována žádná pozornost, tudíž nemohla být zjištěna případná aktivita jiných osob ve vztahu k Darwin (krycí jméno pro sledování Nečasové, pozn. red.). Nejednalo se tedy o obranu proti sledování.

Vůči tomu se ohradil obhájce Páleníka Tomáš Sokol. „Policie má své manuály, které definují sledování pro účely policie. Zpravodajci mají také nějaké, ale nikdo neví, zda stejné," řekl MF Dnes.

Nagyová prý chtěla zabránit skandálu

Celou akci spustili vojenští zpravodajci na pokyn Jany Nagyové, která byla v té době přítelkyní a pravou rukou premiéra Nečase. Podle dřívějších vyjádření jejího obhájce se Nagyová obávala, že Nečasova manželka propadla jehovistům. „Někdo jí podsunul informaci, že by z toho mohl být poprask, a ona nechtěla, aby tomu tak bylo. Proto se zajímala, jestli je to pravda," řekl už dříve advokát Eduard Bruna.

Sledování Radky Nečasové Nagyová řešila s Ondrejem Páleníkem. Ten krátce nato z funkce odešel, ředitelce premiérova kabinetu ale domluvil setkání se svým nástupcem Milanem Kovandou. Výstupy ze sledování pak podle tvrzení vyšetřovatelů kontrolovala sama Nagyová. Policie zachytila její hovory s důstojníkem Vojenského zpravodajství Janem Pohůnkem, který rovněž čelí obvinění.

Kromě odborného stanoviska mají policisté v rukou i další důkaz, píše MF Dnes. Jde o výslech šéfa armádní rozvědky Rostislava Pilce, který de facto potvrdil, že jeho předchůdci ke sledování Nečasové zneužili tajnou službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…