Kauza OKD prý straší nejen ČSSD. Namočila se i ODS a muž od Babiše

05.04.2014 6:44

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čelí kvůli kauze OKD trestnímu oznámení. Deník MF Dnes ale připomíná, že to není jediný politik, který by mohl mít těžké spaní. Dalším v řadě je prý Pavel Telička, lídr hnutí ANO do eurovoleb. A ani tím to nekončí, neboť od OKD byl po nějakou dobu placen i Evžen Tošenovský, současný místopředseda ODS.

Kauza OKD prý straší nejen ČSSD. Namočila se i ODS a muž od Babiše
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Telička zabraný do rozhovoru s Andrejem Babišem

Pavel Telička pro nového majitele OKD pracoval od roku 2005 a jako soukromý poradce pro evropské záležitosti se podílel na vypracování odpovědi pro orgány EU. Unie se o privatizaci také zajímala a Telička pomáhal „zklidnění situace“. Pomáhal tehdy advokátní kanceláři Pokorný, Wagner & spol., kteří zastupovali právě nového majitele OKD.

Tošenovský byl prý „velkým zklamáním“

„Pro akcionáře OKD jsem pracoval od roku 2005 a ano, podíleli jsme se na přípravě strategie proti stížnosti u Evropské komise na privatizaci. Dávali jsme spíše taktické rady, ale nikdy jsme v té věci nelobbovali v orgánech EU,“ prohlásil Telička. Víc se ale vyjadřovat nechce, protože je stále členem správní rady společnosti NWR, vlastníka Ostravsko-karvinských dolů. Důrazně ale ujišťuje, že nikoho v hnutí ANO nepřesvědčoval, jak by se měl na tuto kauzu dívat.

V dozorčí radě OKD působil i dnešní místopředseda ODS Evžen Tošenovský, a to hned čtyři roky. Byl také hejtmanem Moravskoslezského kraje a v této pozici na něj nerad vzpomíná předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček. Když za exhejtmanem přišel a žádal, aby situaci řešil, Tošenovský se prý „vykrucoval“.

„Pro mě byl pan Tošenovský největším zklamáním. Přišli jsme za ním s prosbou o pomoc. Čekal jsem chlapa, který bouchne do stolu a začne jednat. Místo toho proti nám seděl politik, který se vyhýbal odpovědnosti. Nechtěl dělat vůbec nic,“ uvedl Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…