Kauza Opencard jde před Nejvyšší soud. Odsouzení se dovolávají už podruhé

23.05.2018 6:41

Nejvyšší soud dnes veřejně projedná dovolání dvou odsouzených z kauzy opencard, bývalých manažerů pražského dopravního podniku Tomáše Petany a Jana Suntycha. Dostali podmínky za porušení povinností v souvislosti s projektem opencard.

Kauza Opencard jde před Nejvyšší soud. Odsouzení se dovolávají už podruhé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Nejvyšší soud už jednou ve prospěch Petany a Suntycha intervenoval a vrátil kauzu odvolacímu Městskému soudu v Praze, který jim však loni v červenci znovu uložil podmíněný trest.

Petana byl v DPP ředitelem úseku služeb a Suntych vedoucím jednotky informatiky. Podle obžaloby oba způsobili zaměstnavateli škodu přes 20 milionů korun. V roce 2007 doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru ke kartám opencard, ačkoli předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v Česku.

Podle státního zástupce byli muži srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná. O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy.

Opencard pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS) a Prahu stála více než 1,74 miliardy korun. Měla mít řadu funkcí, nakonec však sloužila především jako tramvajenka. Současné vedení hlavního města projekt označilo za předražený a odmítlo v něm pokračovat.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…