Kauza Opencard pokračuje. Státní zástupce navrhuje exprimátorovi Hudečkovi tento trest

17.12.2018 12:58

Státní zástupce v kauze Opencard trvá na uložení podmíněných trestů bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (dříve TOP 09), někdejším radním, Evě Vorlíčkové a Josefu Noskovi, i tehdejšímu šéfovi magistrátních informatiků Janu Teskovi. V dnešní závěrečné řeči žalobce Tomáš Lejnar zopakoval také požadavek, aby soud uložil čtveřici obžalovaných společnou povinnost uhradit hlavnímu městu škodu ve výši přes 17,7 milionu korun.

Kauza Opencard pokračuje. Státní zástupce navrhuje exprimátorovi Hudečkovi tento trest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Obžalovaní se podle Lejnara dopustili porušení pravidel hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Pro Tesku a Vorlíčkovou, která měla jakožto radní v gesci informatiku, požaduje tříleté podmíněné tresty, pro Hudečka a bývalého radního pro dopravu Noska podmínky o rok mírnější. Navržené tresty jsou podle Lejnara výchovné a zohledňují okolnosti, za jakých radní jednali.

Pražský městský soud totožné tresty uložil už v září 2016, rozsudek však následně na základě odvolání obžalovaných zrušil vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání.

Případ se týká kontraktů s tehdejším vlastníkem práv k Opencard. Pražští radní je v dubnu 2012 jednomyslně schválili poté, co jim je doporučila hodnotící komise. Podle obžaloby tím zvýhodnili firmu Haguess.

Obžalovaní vinu od počátku odmítají s tím, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. Jejich obhájci dnes v závěrečných řečech navrhli zproštění viny. „Řešili situaci, kterou sami nezavinili. Nerozhodnout je větší zločin než rozhodnout špatně,“ uvedl například Noskův obhájce Michal Pacovský. „Jakékoliv jiné jednání by znamenalo společensky mnohem závažnější následky ve formě škod,“ přidal se advokát Vorlíčkové Lukáš Trojan.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…