Kauza Pospíšilovy Vidnavy čeká na znalecký posudek. Ten rozhodne

11.06.2013 9:30

Znalecký posudek na tržní cenu by měl vnést jasno do kauzy údajně předraženého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku, který byl zakoupen za tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) jako objekt pro zřízení detenčního ústavu pro nebezpečné zločince.

Kauza Pospíšilovy Vidnavy čeká na znalecký posudek. Ten rozhodne
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Podle žalobce Ondřeje Šmelhause, který kauzu dozoruje, by ekonomičtí experti měli posudek dodat do konce tohoto měsíce. Poté se uvidí, jaký směr nabere vyšetřování. "Nyní nelze vyloučit prakticky nic, stejně jako rozšíření trestního stíhání, změnu právní kvalifikace, tak i jeho zastavení," podotkl žalobce pro on-line deník Týden.cz.

Dosud vyšetřovatelé obvinili dva bývalé podřízené exministra Pospíšila - jeho bývalého ekonomického náměstka Františka Steinera a někdejšího ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kulu. Oba muže stíhá protikorupční policie pro porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Přemrštěná cena

Podle policie je cena 29 milionů, kterou stát za objekt zaplatil, přemrštěná. Navíc prý nebyly peníze vynaloženy účelně, protože je objekt na zřízení detenčního ústavu nevhodný a resort nakonec neměl finance na jeho rekonstrukci.

Sám Pospíšil považuje trestní stíhání svých bývalých podřízených za účelové, že by se obvinění mohlo rozšířit i na jeho osobu, si nepřipouští a jakékoli pochybení odmítá. Při loňském výslechu policii řekl, že seminář byl dokonce vykoupen za méně peněz, než doporučoval znalecký posudek. Svůj postup navíc hájí tím, že nákup objektu inicioval už jeho předchůdce Pavel Němec.

Ústav nakonec nevznikne, není už potřeba

Resort koupil seminář před pěti lety, na jeho opravu už ale nesehnal peníze. Objekt měl sloužit jako první zařízení svého druhu v Česku, které by oddělovalo agresivní devianty od zbytku společnosti. Od tohoto záměru se definitivně rozhodlo ustoupit nové vedení ministerstva, dílem také kvůli lednové amnestii, díky níž ubylo vězňů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…