Kauza Ransdorf: Další „odhalení“. Ale tomuto se už věří jen těžko

16.12.2015 7:28

V kauze komunistického europoslance Miroslava Ransdorfa, který chtěl v minulých dnech vybrat ze švýcarské banky údajné dědictví, se objevuje další jméno. A to nikoho menšího než bývalého prezidenta Gustáva Husáka. Píše o tom deník Blesk.

Kauza Ransdorf: Další „odhalení“. Ale tomuto se už věří jen těžko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Miloslav Ransdorf

Podle dosavadních informací naverboval Ransdorfa k výběru peněz dvakrát odsouzený Vladimír Huněk. Podle všeho měl v ruce závěť po zemřelé tetě Heleně Husákové-Huňkové, ta je však falešná, stejně jako konto. „Manžel Huňkové byl vzdálený bratranec prezidenta Husáka,“ uvádí však Huněk Blesku. 

Helena Huňková a Ladislav Husák byli společně ve vězení kvůli špionážní činnosti pro americkou kontrarozvědku. V roce 1960 vězení opustili, stejně jako jejich bratranec Gustáv, jenž se o několik let později stal šéfem komunistů a následně i prezidentem. Helena s Ladislavem se vzali a roku 1968 emigrovali do Švýcarska.

Blesk také spekuluje o tom, že na zahraničním účtu by přeci jen mohly nějaké finance být. Jen by to nebylo z brazilských čokoládoven, ale z komunistických fondů, o nichž se spekuluje od revoluce. Podle Libora Svobody z Ústavu pro studium totalitních režimů by tomu však v případě Husáka nevěřil, protože on byl prý komunistický fanatik a zajímaly jej spíš ideje než peníze. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…