Kauza Vlasty Parkanové: Jsou zde problémy

11.07.2016 7:10

Případ bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové provázejí nebývalé průtahy. Nejprve žalobci tři čtvrtě roku zkoumali, jestli vyhoví policii a podají obžalobu. A když to nakonec loni v prosinci udělali, ukazuje se, že se případ nikomu nechce soudit. Hned dvě soudkyně se případu vzdaly pro údajnou podjatost. Informuje o tom server Neovlivní.cz.

Kauza Vlasty Parkanové: Jsou zde problémy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Parkanová hovořila i o svém bývalém postavení na ministerstvu obrany

Obžaloba viní Parkanovou z porušování povinností při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele se škodou 818,8 milionů korun.

„Obžaloba sice byla podána, ale už jsme dostali dvakrát vyrozumění od soudu, že se soudkyně vylučují pro podjatost,“ potvrdil průtahy advokát Parkanové Tomáš Sokol.

Cítila se podjatá, protože znala Vondru a Schwarzenberga

Jedna ze soudkyň se cítila podjatá proto, že dobře znala dva svědky z případu – exministry Karla Schwarzenberga a Alexandra Vondru. Ta první zase byla v kontaktu se žalobcem případu.

Zatímco vyloučení první soudkyně v justičním systému prošlo, proti postupu druhé soudkyně, která chtěla případ vzdát kvůli svým kontaktům na politiky, protestoval žalobce. A uspěl.

Druhá soudkyně bude muset případ řešit

„Už nám dorazilo rozhodnutí městského soudu, který vyhověl stížnosti státního zástupce a možnost podjatosti odmítl,“ dodal advokát Sokol.

Soudkyně tak bude muset případ začít řešit. Kdy se tak stane a zahájí samotný proces, ale zatím vůbec není jasné. Podle serveru je tak pravděpodobné, že se bývalá ministryně verdiktu dočká až v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…