Kauza miliardové zakázky v Kyrgyzstánu. Hrad uvedl, že měl jen ústní informace

24.08.2017 12:36

Kancléř Vratislav Mynář se v minulých týdnech přimluvil za firmu Liglass Trading CZ, aby získala miliardový byznys v Kyrgyzstánu. Nyní se však podle serveru iRozhlas.cz ukazuje, že Hrad nemá v ruce žádné dokumenty, které by kontakt mezi firmou a hradními úředníky dokazovaly.

Kauza miliardové zakázky v Kyrgyzstánu. Hrad uvedl, že měl jen ústní informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

O firmě Liglass Trading CZ se hovoří jako o dosud neznámé společnosti, a tak z toho důvodu začal server pátrat po dokumentech, které Mynáře vedly k přímluvě u kyrgyzského prezidenta Sapara Isakova. Šlo totiž o podoru v kyrgyzském vládním tendru na výstavbu vodních zdrojů v zemi za zhruba 16 miliard korun. Společnost nakonec tendr skutečně vyhrála, nyní se čeká, zda firma vyplatí ze zakázky původního investora. Podnikatel Michael Smelík žádost, kterou zaslal na Hrad, zveřejnit odmítl.

Nyní se server iRozhlas.cz dočkal informace, že prezidentská kancelář disponovala pouze ústními informacemi. Ředitel odboru legislativy Václav Pelikán uvedl, že Kancelář prezidenta republiky žádné dokumenty od majitele společnosti Liglass Trading CZ neobdržela. Smelík s Mynářem přitom již v minulosti tvrdili, že se spolu nikdy nesetkali, ani spolu nemluvili. Smelík pak tvrdil, že žádost o doporučující dopis do kanceláře odeslal.

Původní text ZDE.

„Je zcela přípustnou a zcela standardní formou, pokud je informace podána ústně. To je běžná záležitost, která je využívána v celém politickém provozu i v provozu úřadu. Pokud pan kancléř obdržel tuto informaci ústní formou, není důvodu se nad tím pozastavovat,“ zastal se kancléře hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A uvedl, že je možné, že dopis byl určen nikoliv Kanceláři prezidenta republiky, ale přímo panu kancléři. 

Sdílný nebyl ani Smelík, který odkázal redakci serveru na svého právního zástupce. „Adresátem tedy byla Kancelář prezidenta republiky jako úřad, nikoliv pan Mynář jako soukromá osoba. Z povahy věci a funkčního uspořádání každého úřadu se oficiální dopisy pochopitelně adresují k rukám vedoucího daného úřadu,“ uvedl právník Daniel Cao. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…