Kauza „odchod kvůli Ortelu“: Radek Banga dostal cenu Charty 77, za psaní o něm teď policie posílá do kriminálu

31.07.2017 8:42

Dvěma mužům hrozí vězení za to, že kritizovali zpěváka Radka Bangu alias Gipsyho.cz. Ten loni při vyhlášení Slavíků odešel na protest ze sálu kvůli ocenění skupině Ortel. Píše o tom server Lidovky.cz.

Kauza „odchod kvůli Ortelu“: Radek Banga dostal cenu Charty 77, za psaní o něm teď policie posílá do kriminálu
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

Bangu zasypaly po jeho odchodu ze Slavíků nadávky, urážky i výhrůžky. A to zejména na jeho profilu na sociální síti Facebook. Jednoho autora nenávistných výroků pak kriminalisté již obvinili, druhý už má na krku obžalobu a čeká jej soud. 

„Pachatel byl obžalován z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedla pro server Nina Brožová z Okresního státního zastupitelství v Kladně. Jde prý o osmnáctiletého mladého muže, jenž se řadí ke sparťanským chuligánům.

Anketa

Vadí vám, že Babiš uspořádal svou svatbu zrovna na Čapím hnízdě?

hlasovalo: 5921 lidí

Původní text ZDE

Druhým stíhaným je podle serveru Lidovky.cz „známá firma“ Aleš Rozsíval z Prostějova, jenž v minulosti měl poslat výhrůžný e-mail poslankyni Janě Černochové z ODS. 

Banga ze sálu odešel proto, že mu vadí, že Ortel podporuje nacismus. „Jsem zarmoucen faktem, že tomuto zjevnému propagování nacismu nejen přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala. Ptám se mých kolegů, zpěváků, moderátorů, herců, sportovců – ČEMU JSTE TLESKALI? Já vám řeknu čemu – TLESKALI JSTE NACISTŮM. Doufám, že se vám bude spát úplně stejně jako včera,“ napsal tehdy vysvětlení svých kroků Banga. Následovala sprška zhruba 20 tisíc reakcí. Za svůj postoj si pak Banga dokonce vysloužil Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost od Nadace Charty 77. Zároveň však mnozí ukazovali na písně, které Banga složil a v nichž se jen těžko hledá slušné slovo.

„Chceš prcat, prcat, prcat, jenom proto přicházíš. Chceš prcat, prcat, prcat, celou dobu o tom mluvíš. Chceš prcat, prcat, prcat, marně se tomu bráníš, vždyť nakonec mě stejně vykouříš,“ zpívá Banga v písni o sexu nazvané „Chceš (p...t, p...t, p...t)“.

Celý text písně ZDE

Podobně vulgární slovník použil Banga třeba také v singlu „Mrdám tě“, na němž se podílel s rapperem Marpem. „Mrdám tě, narvu ti ho, čubko, do kundy, seš děvka a všichni to ví, kouříš mě, nastříkám ti to na kozy, nic jinýho si ani nezasloužíš,“ začínají muzikanti hned zostra. „Dáme čáru a pak zašoustáme si na pláži, jo, baby, vylížu ti píču a co ty, dělám ti to zezadu, při tom tě tahám za vlasy. Nemůžeš se dočkat, až ho budeš mít … v prdeli,“ objevuje se také v textu.

A za zmínku stojí i píseň Lolita, jež je z alba Autentik vydaného v roce 2011. „Až budeš velká, přijď si pro semeno,“ zpívá například Gipsy.cz v písni. Zároveň zmiňuje, že ví, že ji „prcá ten DJ“.

„Serme na abstrakce a držme se faktu,“ zní pak pro změnu v písni 36 hodin bijač. Mimo jiné se tam objevuje i „prdel holá“. „Šmejde, nekoukej mi do karet... Možná má velkou píču,“ zpívá pak v další písni z tohoto projektu – V podchodu je poker. „Nebýt toho kafe, chcíp bych tu. Karty vymrdaný,“ zní dále.

Písně najdete ZDE.

K projektu Autentik tehdy Banga pro iDnes.cz mimo jiné řekl, že mu je jedno, co si o něm myslí lidi. „Všichni mi můžou... Já to dělám z lásky k hudbě a zbytek mě nezajímá,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…