Kauza vyhrožování starostce z ODS má pokračování. O pisateli jsme zjistili mnoho zajímavého

11.10.2013 17:24

Politici z KSČM se distancují od anonymního pisatele, jenž poslal starostce Prahy 2 Janě Černochové (ODS) vulgární e-mail. Komunisté odmítají, že pisatel by byl členem KSČM, či že by to byl někdo z komsomolců.

Kauza vyhrožování starostce z ODS má pokračování. O pisateli jsme zjistili mnoho zajímavého
Foto: janacernochova.cz
Popisek: Jana Černochová z ODS

„Ten dotyčný se pouze zašťiťuje jménem mladých komunistů,“ poznamenal europoslanec Jaromír Kohlíček. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zmínil: „S tím magorem nemáme nic společného... Je zřejmé, že jde o neomaleného sprosťáka."

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, starostce Prahy 2 Janě Černochové přišel velmi obhroublý e-mail, který je zřejmě reakcí na akci mladých komunistů z KSM na pražském náměstí Míru nazvanou Třídní boj namísto světové války. Akce se konala toto pondělí a Černochová tehdy nechala na komsomolce zavolat policii a městské strážníky, neboť dotyční prý křičeli do amplionů, čímž rušili občany a navíc poutali na sebe pozornost i tím, že měli na svých oděvech a transparentech hákové kříže.

V e-mailu Černochové pisatel nadává do „fašistických kurev“. Starostka ale neváhala a vzkaz zveřejnila na svém facebookovém profilu. Krátce poté ale lidé starostce na tom samém profilu práskli, že autorem má být jistý mladý komunista z Prostějova, kterého policie kdysi identifikovala jako Aleše Roszívala. ParlamentníListy.cz se proto na toto jméno zaměřily a zjistily zajímavé věci. Kromě toho jsme se zeptali i některých politiků z KSČM, co si o celé věci myslí.

„S tím magorem nemáme nic společného,“ reagoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Dolejš: Jde o neomaleného sprosťáka

„Pokud si takový člověk říká komunista, tak neprávem. Už z toho, jak se vyjadřuje, je zřejmé, že jde o neomaleného sprosťáka, kterému snad nedochází, že urážení a vyhrožování jiným lidem může být i trestným činem. KSČM s takovými lidmi nemá a ani nechce mít nic společného. Na akci na náměstí Míru tento týden se KSČM nepodílela, i když pokojný mítink proti válce obecně nepovažujeme za nic závadného. Pokud se ale na takové akci přiživují provokující, pochybné či duševně labilní existence, tak s tím samozřejmě nemůžeme souhlasit,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš, který je dvojkou pražské kandidátky KSČM sněmovních předčasných voleb.

Podle europoslance za KSČM Jaromíra Kohlíčka  je "blbost", aby to psal Černochové někdo z tzv. komsomolců.

„Na mne to působí tak, že se někdo pouze zašťiťuje jménem mladých komunistů, ale podle mne jím není. Oni se totiž takto nevyjadřují. Jak je znám já, tak mezi sebou neustále řeší takové ty subtilní otázky teorie, nejsou totiž moc prakticky zaměření a rozhodně toto není jejich styl a ani slovník. Pokud jdou na nějakou demonstraci, tak rozhodně je jejich slovník zcela jiný,“ poznamenal dále Kohlíček.

Kohlíček: Znám ten slovník od holých lebek...

"Podobný slovník jsem ale slyšel, když se odehrávaly protiromské demonstrace, ať již ve Šluknovském výběžku či v Děčíně a Duchcově. Ten slovník přesně odpovídá slovníku holých lebek a tmavě oblečených lidí, kteří si navíc zakrývají tváře a předvádějí i své svaly. S KSM mi to ale fakt nejde dohromady... Tohle ovšem není nic nového, neboť se čas od času vždy najde někdo, kdo se snaží vydávat za někoho jiného. Vzpomeňme si kupříkladu na toho kuchaře Lukáše Kohouta, co se vydával za asistenta exministra Jana Kavana. Já bych proto z toho dedukoval, že se jen někdo snaží přilepit na známku mladých svazáků,“ dodal Kohlíček.

Exposlankyně z KSČM Zuzka Bebarová - Rujbrová se pak na věc podívala z jiné stránky.

„Paní Černochová, která se plazí na potápějícím se Titaniku ODS, hledá jakékoliv argumenty vůči komukoliv, co by jí a její straně mohlo ve volbách konkurovat, či pomoci,“ pronesla pro ParlamentníListy.cz nejprve Bebarová – Rujbrová.

Má úzké vztahy k policejnímu prezidentovi...

„Pokud začnu shromážděním komsomolců na náměstí Míru, já bych se zajímala spíše o to, jestli bylo řádně ohlášené, jestli splňovalo všechny zákonné nároky a pak bych se ptala – pokud tam paní starostka poslala policii – tak jestli z její strany nešlo o exces, ne-li o překročení zákona. Tady pak připomínám její úzké vztahy k panu policejnímu prezidentovi Červíčkovi (jejím současným partnerem je policejní prezident Martin Červíček – pozn. red.),“ řekla dále komunistka.

Jí zejména totiž „rozhodilo“ to, že Černochová kromě toho, že na Facebook vyvěsila onen dotyčný vulgární e-mail, tak také připsala i něco, co zrovna komunistům moc hezký „ánfas“ nedělá.

„Jenom pro utvrzení všech pravicově smýšlejících lidí, že má smysl volit pravici a zamezit návratu komunistů a atmosféry strachu... Je mi z toho zle a omlouvám se, že sem dávám něco tak sprostého, ale kdo nevidí, neuvěří... Reakce ´komunisty´ na moji kritiku zneužití shromažďovacího práva na nám. Míru, kam nám vjel konvoj těžkých aut bez povolení, lidi odskakovali z chodníku, tramvaje stály, auta nejezdila,“ uvedla totiž Černochová na internetu.

„Paní Černochová by měla také rozlišovat akce Komunistické strany Čech a Moravy jako volební strany a akce občanského hnutí KSM, tedy tzv. komsomolců, kteří nejsou s KSČM totožní. Tady její ztotožnění proto svědčí o určité předpojatosti vůči KSČM,“ reagovala Bebarová – Rujbrová.

E-mailová pošta je anonymní, může se za ni schovat kdokoliv

Prý ale jméno Aleše Rozsívala nikdy neslyšela. „Já to jméno neznám, ale samozřejmě si nemyslím, že platí na hrubý pytel hrubá záplata, neboť ten e-mail je velmi urážlivý, velmi hrubý a nikdy bych s něčím podobným nesouhlasila. Bohužel ale e-mailová pošta je anonymní a může se za ni schovat kdokoliv, i když nevím, do jaké míry je autorství právem přičteno někomu z těch pořadatelů akce na náměstí Míru. Ovšem rozhodně si nemyslím, že to je správná cesta, jak protestovat proti byť nepřiměřenému postupu paní starostky,“ zmínila „rudá“ exposlankyně.

Protože je i bývalou soudkyní, tak se zamyslela nad tím, zda vzkaz pro starostku nemůže být předmětem zkoumání orgánů činných v trestním řízení.

„Pokud by to bylo spojováno s kandidaturou paní Černochové, nebo pokud by to bylo hrubě urážlivé a znevažující a nešlo by pouze o nějaký osobní útok, tak samozřejmě je to důvod na toho dotyčného podat trestní oznámení. Ale samozřejmě by neměla paní starostka postupovat tak, že by to řekla doma svému partnerovi, aby se na to podíval. Měla by postupovat úřední cestou,“ dodala Bebarová – Rujbrová.

Milan Krajča, který byl předsedou Komunistického svazu mládeže, tedy KSM, a je nyní členem jeho výboru, pak na obsah e-mailu ragoval slovy, že „to je síla“. „Aleš Rozsíval? Tak to jméno mi vůbec nic neříká a takového člověka ani neznám. Ovšem nepředpokládám, že to je někdo, kdo je z komunistické strany nebo z komunistické mládeže. Neznám nikoho z KSČM a ani z KSM, kdo by se vyjadřoval takovým stylem,“ popsal ParlamentnímListům.cz Krajča své pocity.

KSM: Byla to akce antifašistického charakteru

„Já neberu paní Černochové právo na názor, když e-mail spojuje s komunisty, ale každopádně opětovně říkám, že pokud dostává nějaké e-maily plné invektiv, tak pochybuji, že to píše někdo z KSČM či z KSM,“ uvedl dále Krajča, který zároveň za KSČM kandiduje do Poslanecké sněmovny, a to na 4. místě pražské kandidátky.

Krajča ale přisvědčil, že pondělní akce na náměstí Míru proběhla pod záštitou KSM. „Nevím ale nic o tom, že by kvůli akci starostka Černochová přizvala policii. Já jsem se tam byl podívat, byla to akce k 75. výročí Mnichovské dohody a součástí toho byly i divadelní scénky a umělecká vystoupení, které měly antifašistický charakter. Proto tam byli i představitelé německého hitlerismu a v rámci těch divadelních scének měli na sobě oblečení s nějakými fašistickými symboly. Že by to ale byly přímo hákové kříže, o tom nic nevím. Měli na sobě symboly německého militarismu, nějaké helmy wehrmachtu a zpívali německy. Bylo tam prostě antifašistické vystoupení,“ doplnil Krajča s tím, že šlo o mírový konvoj z Mnichova do Prahy a proto měl konvoj i policejní asistenty jak v Německu, tak i v ČR.

A teď ke jménu samotného Aleše Rozsívala. ParlamentníListy.cz totiž zjistily, že člověk takového jména se účastnil před třemi lety soutěže Česko Slovensko má talent. Tehdy o jeho vystoupení dokonce psala i média, která také uváděla, že Aleš Rozsíval je z Prostějova a porotu a diváky v hledišti vyděsil tím, že se řezal nožem a jazykem si protáhl drát.

Porotkyně soutěže Lucie Bílá dokonce k jeho vystoupení řekla: „Otřesný zážitek... Na tohle číslo nikdy nezapomenu. Tenhle člověk má talent lidi zaujmout a zároveň vyděsit...“

Prý inzeruje na seznamce. Erotické...

To ale není vše. Jeden z facebookových přátel Jany Černochové navíc objevil, že Rozsíval také inzeruje na erotické seznamce Agama. „Hledám nějakou dobrou číču, která chce furt pí..at, je mi jedno, jestli je blondýna nebo bruneta, musí být štíhlá, kozy od čísla 2 až 5,“ uvedl na této seznamce jistý Aleš z Prostějova, jehož foto u inzerátu je ale identické s fotkou, kterou zveřejnil před třemi lety Blesk.cz, když referoval právě o výše zmíněné soutěži Česko Slovensko má talent.

„Tak to je on, mého srdce šampion. Teď už tomu frustrovanému e-mailu úplně rozumím,“ reagovala pak na svém facebookovém profilu k erotickému inzerátu „Aleše“ ironicky a zároveň posměšně Černochová.

Zajímavé také je, jak sám Rozsíval reagoval v obsáhlé korespondenci na články Dušana Makovského, jenž se v minulosti nejednou ve svém blogu na iDnes.cz zaměřoval na různé akce komsomolců. Rozsíval, který kromě jiného kdysi psal Makovskému ze stejné e-mailové adresy jako nyní Černochové, se totiž pro Makovského vyjadřoval ve smyslu, že ví, kdo psal za asistenta místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše výzvy k násilí proti pravici.

Výroky typu „je čas rozvěšet pravičáky po městech“ se objevily na facebookovém profilu Jaromíra Petelíka loni. Podle samotného Petelíka je ale psal někdo, kdo se za něj pouze vydával. Odkaz na blog Dušana Makovského lze pak "vygooglovat", když se zadá jméno Aleš Rozsíval. ParlamentníListy.cz pak Rozsívalovi telefonovaly, neboť číslo uvedl na výše zmíněné erotické seznamce, ovšem nikdo hovor nebral.

Bývalý předseda komunistické mládeže a kandidát KSČM do Poslanecké sněmovny Milan Krajča je přesvědčen, že pisatel tohoto dopisu nemohl být z KSČM, ani z KSM. „Nikdo, koho jsem se ptal, to jméno nezná. Nejspíš to vypadá na další provokaci proti komunistickému hnutí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…