Kauzu Vojenského zpravodajství začne projednávat nová soudkyně

24.04.2017 6:00

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes začne potřetí veřejně projednávat kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství někdejší šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou (dnes Nečasovou). Obžalobě čelí vedle Nečasové trojice zpravodajců, připomíná ČTK.

Kauzu Vojenského zpravodajství začne projednávat nová soudkyně
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Případ bude řešit nová soudkyně Pavla Hájková. Předchozí soudkyni Heleně Králové ho odebral odvolací senát kvůli pochybnostem o její nestrannosti a kvůli nelogickému hodnocení důkazů.

Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Premiérova současná manželka nechala podle obžaloby o rok dříve nezákonně sledovat zpravodajci jeho tehdejší ženu Radku, a to z osobních důvodů, protože chtěla uspíšit Nečasův rozvod.

Obvinění vinu odmítají, podle nich zpravodajství provádělo takzvané kontrasledování, protože premiér se obával o bezpečí své rodiny. Původní soudkyně nejprve Nečasové uložila podmínku trestním příkazem, následně však musela věc projednat v hlavním líčení, kde všechny čtyři obžalované osvobodila. Odvolací senát jí kauzu vrátil, Králová ale i podruhé rozhodla stejně. Poté o případ přišla. Státní zástupci pro Nečasovou požadují 3,5 roku vězení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…