Kavan k Brexitu: Britové se vzepřeli establishmentu i škrtům. Jsem pyšný, že dcera hlasovala proti

01.07.2016 19:43

Někdejší ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan v pátečním Interview ČT24 sdělil, že ho překvapilo rozhodnutí rakouského ústavního soudu o opakování druhého kola prezidentských voleb. Kavan má strach, že to nahraje Norbertu Hoferovi od Svobodných. Většinu času však hovořil o Brexitu, protože sám v Británii po dvacet let žil. Podle jeho názoru vyvedla Angličany z EU frustrace z byrokracie a ze škrtů. Dnešní EU označil za unii bankéřů.

Kavan k Brexitu: Britové se vzepřeli establishmentu i škrtům. Jsem pyšný, že dcera hlasovala proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

V úvodu se Kavan vyjádřil k verdiktu ústavního soudu v Rakousku, který rozhodl o opakování druhého kola přímé prezidentské volby. „Velmi mě to překvapuje, já jsem s tím nepočítal,“ kroutil hlavou Kavan. A když už by se mělo hlasování opakovat, tak jen v okrscích, kde byly nějaké pochybnosti o rozlepování obálek předčasně a tak podobně. „Bude složité, nákladné a může to skončit jiným výsledkem než naposledy,“ varoval host.

Zatímco někdejšího šéfa rakouských Zelených Alexandera Van der Belena vůbec nepovažuje za radikála, u Norberta Hofera od Svobodných je tomu zcela jinak. Hoferovi prý může hrát do karet Brexit. „Já si myslím, že ano a že to může ovlivnit negativně,“ varoval. Brexit může motivovat lidi, kteří se cítí nespokojeně se svými životy, aby šli volit a odevzdali hlas Hoferovi.

Ruku britských voličů vedla frustrace

Většinu času se Kavan věnoval samotné Velké Británii a Brexitu. „Angličané se nikdy necítili být součástí Evropy. Koneckonců je to ostrov. Vzpomínají spíše na Commonwealth anebo dokonce na britské impérium,“ upozornil host.

Je přesvědčen, že Brity vedla k hlasování proti EU především jedna věc. „Hlavní byla frustrace z jejich současné situace. Byl to hlas proti škrtům, proti úsporám. Byl to hlas proti něčemu, co začalo v roce 2008, ale co pokračuje dál a lidé už toho mají dost a dostali možnost o tom hlasovat. Byl to vzdor proti establishmentu, a to jak proti bruselskému, tak ale i proti britskému,“ zdůraznil Kavan. „Většina mých přátel hlasovala proti, jsem pyšný na to, že to bylo včetně mé dcery,“ doplnil.

Zkritizoval bývalého londýnského starostu Borise Johnsona, který bojoval velmi tvrdě pro Brexit, ale když vyhrál, odmítl usilovat o křeslo premiéra. „Nemyslím to pejorativně, ale Boris Johnson je takový šašek, on si dělal legraci ze sebe i z druhých. A do té kampaně šel velmi tvrdě,“ zaznělo z úst exministra zahraničí. „Oni neměli žádný plán. Proto teď hrají o čas, protože nějak musejí formulovat svou pozici,“ dovysvětlil.

Brexit bude podle jeho názoru během na dlouhou trať. „Já bych dokonce řekl pět, šest let nebo možná i sedm a výsledkem může být separátní britský model, který ale bude dlouhodobě pro Unii nevýhodný. Oni si sice zachovají přístup na evropský trh, což je pro Brity důležité, ale budou muset plnit i povinnosti, aniž by nějak mohli čerpat další výhody. To bude jako dnes Norsko. Oni si taky stěžují, že dnes plní povinnosti, ale nemohou ovlivňovat dění v Unii,“ podotkl.

Nechci referendum o vystoupení z EU, byť je to unie bankéřů

Skotsko sice usiluje o setrvání v EU, ale Kavan tyto snahy nevidí reálně. „Jakmile by na to došlo, uslyšíte obrovský křik ze Španělska, protože se bojí situace s Katalánskem. Pokud by se Skotsko osamostatnilo, musí jeho vstup do EU schválit jednomyslně všech 27 členských států. A tady existuje obava, že by nová španělská vláda mohla hlasovat proti Skotsku. Takže Skotové budou napřed vést neformální jednání, aby zjistili své šance,“ upozornil Kavan.

Ačkoli je zastáncem EU, současné evropské společenství se musí změnit. „Dnešní Evropská unie je unie, kde rozhodují obrovské oligarchie, bankéři, nadnárodní řetězce, ale ti obyčejní lidé, občanská společnost nebo odbory, ty už tam nemají skoro žádný hlas,“ vyjádřil se Kavan. Volal po reformě Unie, kterou si představuje následovně. „Decentralizace rozhodování a omezování vlivu bankéřů,“ shrnul svůj pohled.

Nakonec prozradil, že není nakloněn vypsání referenda o vystoupení z EU. „Já souhlasím s Milošem Zemanem v tom, že potřebujeme obecný zákon o referendu. Ale nejsem si jist, jestli bychom měli mít referendum na všechny možné otázky. Zvlášť když u těch otázek nebudou mít voliči všechny nutné informace, jako jsou např. ekonomické dopady našeho případného vystoupení z Unie. Stejně tak bych do referenda nedával silně emocionální otázky, jako je třeba obnovení trestu smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…