Každá Konvičkova akce je horší a horší, říká Hynek Kmoníček. A už i od odpůrců islámu zaznívá...

12.09.2016 8:52

Martin Konvička na sebe znovu strhl pozornost. Kadibudkou. S pomocí dobře známé místnůstky – mobilní toalety zvané toitoika – se pokusil zesměšnit islám. A tady to začíná být nebezpečné. Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček pozvedá varovný hlas, neb má za to, že každá další Konvičkova akce je horší a horší. Informují o tom pondělní Lidové noviny.

Každá Konvičkova akce je horší a horší, říká Hynek Kmoníček. A už i od odpůrců islámu zaznívá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce "s humorem do Mekky" - proti terorismu a za demokracii před velvyslanectvím Saúdské Arábie

Martin Konvička se svou iniciativou naplánoval další protestní akci. Tentokrát se neodehrávala na Staroměstském náměstí s napodobeninami samopalů v rukou, ale před ambasádou Saúdské Arábie v Praze. Samopal nahradila kadibudka. Pozdvižení před ambasádou, kde mimo jiné zaznělo, že se Západ chová jako ovce a odpovídajícím způsobem se nebrání před islamisty, pražský magistrát zatrhnul.

„Svolavatel byl opakovaně poučen, že jako symbol Káby, což je nejposvátnější místo pro muslimy, nelze použít toitoiku. Přesto v průběhu shromáždění na výzvu Martina Konvičky tuto budku na místo přinesli, a tím pádem bylo shromáždění ukončeno,“ oznámil Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Stále horší Konvička

Fakt, že Konvička se svými souputníky útočil na víru samotnou, a ne např. na teroristickou organizaci Islámský stát, představuje velký problém. Alespoň podle šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka.

„Pan Konvička ale nyní ve své předvolební snaze vytěžit ze svého jediného tématu možné i nemožné předvádí pouze jakési veřejné cvičení v seberadikalizaci. Každá jeho další akce je jen horší a horší. Z nedostatku jiných témat se paradoxně stal sám obětí stejného procesu, před kterým chtěl varovat. Navíc se nyní nesoustředil třeba na Islámský stát jako minule, ale vlastně ani na Saúdskou Arábii. Zaměřil se na islám jako vyznání obecně a v tom vidím podstatně větší problém,“ pozvedl varovně hlas Kmoníček.

„A klíč k modernímu islámu je skutečně v Saúdské Arábii. Dokud nedojde k poražení extrémistických hlasů na tamní islámské teologické scéně a v části veřejnosti, nevstoupí islám myšlenkově do 21. století a jeho a naše problémy budou pokračovat,“ doplnil prezidentův spolupracovník.

Odpůrci islámu se hádají mezi sebou

Není bez zajímavosti, že Konvičkova akce už se zdála přes čáru i některým jeho spolupracovníkům nebo možná spíše názorovým odpůrcům uvnitř hnutí. „Lidé se hádají zejména proto, že jim některé akce připadají už jako moc velké divadlo. Kromě toho se úplně vytrácí původní myšlenka boje proti islámu a islamizaci Evropy, namísto které přicházejí jen snahy dostat se do politiky,“ uvedl podle pondělní MF Dnes jeden z aktivistů, kteří se kolem Konvičky pohybují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…