Každý druhý občan bude lobbista. Trochu jiný pohled na plán ministra Chvojky

09.12.2016 9:29

Nad tím, že čerstvý ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka zahajuje svou kampaň za registraci lobbistů, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí jejich komentátor Martin Zvěřina.

Každý druhý občan bude lobbista. Trochu jiný pohled na plán ministra Chvojky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Připouští, že Miroslav Kalousek se panu Chvojkovi trochu vysmívá po právu, když se táže, jestli budou mít větší vliv lobbisté registrovaní, či neregistrovaní.

Chce-li být pan ministr Chvojka důsledný, musí k představitelům výrobců, odborářů, neziskového sektoru či profesních sdružení (jež on sám za lobbisty považuje) přičíst i mnohé poslanecké asistenty, většinu bohatých podnikatelů, kteří kdy s poslancem prohodili víc než pozdrav, či představitele měst a obcí, a to i jednotlivých. Ti všichni totiž reprezentují partikulární zájmy a snaží se seč mohou zvýhodnit „svou“ věc na úkor celku.

Že taková regulace není možná, nebo je spíš nesmyslná, protože pak by musel být v registru takříkajíc každý druhý občan? ptá se Zvěřina. Tím se pan ministr podle Zvěřiny přeci nezabývá, on „bojuje“ za zájmy nás všech.

Poslanci by, upozorňuje Zvěřina, pokud by monitoring lobbingu brali vážně, museli zaznamenávat každou svou schůzku, protože existují spoluobčané, kteří jsou bez funkcí, a přesto mají obrovský vliv a zcela logicky i své zájmy. Neméně zajímavou otázkou zůstává, zda je možné měřit, kdo a jak poslance ovlivní, upozorňuje Zvěřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…