Každý počátek roku je spojen s nějakou Nečasovou katastrofou, zaútočil Sobotka v ČT

19.12.2012 22:46

Sněmovně se konečně podařilo schválit rozpočet pro příští rok, schválený schodek má proti letošku klesnout na rovných 100 miliard korun. „Chaosu už bylo dost, věřím, že nenastane,“ prohlásil optimisticky Pavel Suchánek, předseda sněmovního výboru za ODS, v pořadu Události, komentáře na ČT 24. Nadšení a optimismus však ani v nejmenším nesdílí opozice.

Každý počátek roku je spojen s nějakou Nečasovou katastrofou, zaútočil Sobotka v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár fotografií ze zasedání sněmovny

 

 „Zvykli jsme si, že počátek roku doprovází vždy nějaká ta Nečasova katastrofa,“ podotkl ironicky Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD. Koalice podle něj uvrhla prezidenta republiky Václava Klause do složité situace. Na rozhodnutí, zda zákon podepsat či nikoliv, by měl totiž v souladu s Ústavou mít patnáctidenní lhůtu, avšak s blížícím se koncem roku tolik času ve skutečnosti nemá.

Suchánek ale Klausovi věří. „Prezidenta bych v žádném případě nepodceňoval, podklady už má určitě pečlivě nastudované,“ míní. A podobně dle svých slov pevně věří tomu, že se podnikatelé se skokem DPH dobře vyrovnají, neboť není tak rapidní.

ČSSD je proti jednotné sazbě DPH 17,5 procenta

Pokud se dostane v příštích volbách k moci sociální demokracie, bude podle slov jejího předsedy bojovat za udržení nižší sazby DPH pro sociální položky, jako jsou například potraviny.  Snižovat daně se však nechystají. „Kdokoliv bude v příštích volbách prosazovat snižování daní, bude populista a nelze mu věřit,“ prohlásil Sobotka. Do rukou by totiž dostali státní rozpočet „s obrovským schodkem zhruba 80 miliard korun“.

Vláda teď podle názoru Sobotky lepí díry, které způsobila svými chybami. „Nemyslím si, že by vláda dělala špinavou práci, ale dělá chyby, které se v budoucnu negativně projeví,“ nechyl se slyšet.

„Jaký obrovský schodek?“ bránil vládní koalici Suchánek a pochválil ji za to, že už druhý rok se schodek drží ve stejném rozsahu, přestože je země stále zmítána krizí. „Vláda dělá, co může, aby dostála svým slovům.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

11:32 Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze na sociální síti uvedl, že měl v rámci nátlaku od Evropské unie …