Každý večer si lidé od Merkelové odfrknou: Díkybohu, že se to nestalo dneska. Mají totiž před volbami veliký strach

18.09.2017 11:25

Křesťanští demokraté v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou směřují k dalšímu vítězství, o které je nemohou připravit ani tradiční rivalové z SPD. Přesto panují v táboře CDU značné obavy. Ze zásahu ruských hackerů.

Každý večer si lidé od Merkelové odfrknou: Díkybohu, že se to nestalo dneska. Mají totiž před volbami veliký strach
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Vlivný britský deník The Times ve svém včerejším vydání rozebírá blížící se německé parlamentní volby, které se pro vládnoucí CDU zdánlivě stávají „bezstarostnou jízdou“. Průzkumy napovídají o tom, že křesťanští demokraté pravděpodobně získají něco kolem 35 %, a naopak socialisté stojí v poválečném období před nejhorší porážkou. Vše tedy probíhá v režii šéfky CDU Merkelové, která by se měla stát kancléřkou již počtvrté a překonat „rekord“ svých předchůdců Konrada Adenauera a Helmuta Kohla.

Jak ovšem zjistila redakce The Times, přes očekávané hladké vítězství vzbuzují nadcházející volby ve vládních kruzích kvůli případným zásahům na Rusko napojených hackerů nejistotu a strach. „Před dvěma lety bylo z Bundestagu „proruskými“ hackery odcizeno 16 GB informací, které obsahovaly e-maily a citlivé údaje o poslancích. Něčeho podobného se lidé kolem kancléřky Merkelové obávají i v souvislosti s volbami,“ píše deník.

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

Příslušní úředníci v čele s Dieterem Sarreitherem proto už dlouhé měsíce podnikají všechny možné kroky, aby tak bylo možné případným únikům informací zabránit a hackeři odešli s nepořízenou. Sarreither a jeho lidé budou rovněž sledovat média a sociální sítě ve snaze odhalit pokusy o manipulování veřejnosti. „Ministerstvo vnitra již vytvořilo speciální pracovní skupinu na ochranu volebního procesu. Podporu v boji proti kybernetickým útokům poskytuje vládě i americká armáda, jejíž evropská centrála se nachází právě v Německu.“

„Panuje tady skutečně značné napětí. ‚Hacknutí‘ toho obrovského množství dat z Bundestagu v roce 2015 je jednoznačně připisováno na vrub uskupením, která úkoluje Kreml. Každý večer si vždycky oddychneme a říkáme si, jak je to skvělé, že se přes den v tomto směru nic nestalo,“ přiznává poradce Merkelové. Kancléřka údajně nepoužívá e-mail a její komunikace s ostatními probíhá přes zabezpečenou telefonní linku,“ prozrazuje úředník.

Merkelová a lidé kolem ní se obávají, že by mohli Rusové vytrhnout některé ze získaných informací z kontextu a před volbami poškodit jejich image. Zejména v oblasti přistěhovalecké politiky. „Je jasné, že za tím stojí Rusové. Jen není jisté, jestli byli hackeři přímo řízeni Kremlem či nějakým soukromým subjektem,“ cituje britský deník úředníka německé vlády. Kancléřka nedávno pověřila tajné služby, aby analyzovaly ruské aktivity v Německu. Vzniklá sedmdesátistránková zpráva však nebyla zveřejněna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…